Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η επιστολή του Αλμπέρ Καμύ

στον δάσκαλό του 

 Λίγο μετά την βράβευση του με Νόμπελ το 1957 ο μεγάλος φιλόσοφος και συγγραφέας ανέτρεξε στα μαθητικά του χρόνια …
Λίγες μέρες μετά την απονομή ο Καμύ είχε ευχαριστήσει τον δάσκαλό του με τον οποίο όπως αναφέρει άρθρο της Chicago Tribune είχε αναπτυχθεί μια υποδειγματική και σπάνια σχέση δασκάλου-μαθητή…
 Αυτή είναι μια από τις πιο θερμές και συγκινητικές επιστολές που περιλαμβάνεται στο υπόμνημα του βιβλίου και την οποία ο Αλμπέρ Καμύ απέστειλε λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του στην πατρική για τον ίδιο φιγούρα, τον κύριο Louis Germain.

 19 Νοεμβρίου 1957
 Αγαπητέ Κύριε Germain, 
 Άφησα το θόρυβο γύρω μου να καταλαγιάσει λίγο, πριν σας απευθυνθώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Mόλις μου δόθηκε μια πολύ μεγάλη τιμή που ούτε περίμενα και ούτε επεδίωξα. 
 Όταν άκουσα την είδηση, η πρώτη μου σκέψη μετά τη μητέρα μου ήσασταν εσείς. 
 Χωρίς εσάς, χωρίς το χέρι που στοργικά απλώσατε στο φτωχό παιδί που ήμουν τότε, χωρίς τη διδασκαλία και το παράδειγμά σας, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. 
Δεν πρόκειται να κερδίσω πολλά από αυτή την τιμή. Μου δίνει όμως τουλάχιστον την ευκαιρία να σας πω τι υπήρξατε και εξακολουθείτε να είστε για μένα και να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές σας, το έργο σας, και η γενναιόδωρη καρδιά σας εξακολουθούν να ζουν σε έναν από τα μικρά σχολιαρόπαιδά σας που παρά τα χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να είναι ευγνώμων μαθητής σας. 
Θα σας εναγκαλίζομαι με όλη μου την καρδιά.

Αλμπέρ Καμύ Πηγή: www.lifo.gr 

BOOKSYROS: Ευχαριστούμε τη φίλη από τη Θεσσαλονίκη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης και του BookSyros Αλεξάνδρα Γρ. που, όπως συνηθίζει τακτικά, μας γνωστοποίησε την πιο πάνω ανάρτηση του LIFO!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου