Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Μαγιό, καπέλο, ψάθα, αντιηλιακό και...


«ΓΥΜΝΟΣ, ΙΟΥΛΙΟ ΜΗΝΑ, το καταμεσήμερο… Κοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα… Χάμου, στ’ άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο… Γεννήθηκα για να ’χω τόσα… Απ’ το ελάχιστο φτάνεις σύντομα οπουδήποτε…»*

 Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι ερώτημα σε δημοσκόπηση (γκάλοπ στα …νεοελληνικά)! Άραγε, τι θα συμπλήρωνε καθένας που θα αποφάσιζε να απαντήσει; Τι άλλο «απαραίτητο» θα σκεφτόταν για μια επίσκεψη στη θάλασσα, για ένα Σαββατοκύριακο ή και για περισσότερες μέρες; Πόσοι θα διάλεγαν ανάμεσα στ’ άλλα και «ένα βιβλίο» για τις …ελεύθερες ώρες; Βέβαια, εφημερίδες, περιοδικά, ΜΜΕ, κάποια –όχι όλα- social media και εκδοτικοί οίκοι δεν χάνουν ευκαιρία, κάθε μέσο για τους «δικούς του λόγους», να μας θυμίζουν πως «και το καλοκαίρι ένα βιβλίο είναι πάντα ένας καλός και πρόσχαρος «φίλος» που μας προσφέρει «συντροφιά κι ευχαρίστηση», όταν και όποτε εμείς θελήσουμε!

Κι αλήθεια, τις ήσυχες ώρες του πρωινού ή του απογεύματος, ώρες που ο ήλιος δεν βρίσκεται στον ουρανό για να μας …τυραννά, τι ωραιότερο από το «να κάνεις …βουτιά στις σελίδες ενός βιβλίου και ν’ απολαύσεις τη μαγεία της ανάγνωσης»;

 Δεν χρειάζεται να βρεθείς …ναυαγός σε ένα έρημο νησί για να αναζητήσεις τη συντροφιά ενός βιβλίου, όπως …διαλαλούσε μια παλιά «διαφήμιση», για να μας …πείσει να διαβάζουμε βιβλία! Όμορφες οι παρέες, οι καλοκαιρινές «τρέλες», τα μακροβούτια στη θάλασσα, οι βραδινές «εξορμήσεις», οι μακρινοί περίπατοι δίπλα στο ακρογιάλι, έρχονται, όμως, κάποιες στιγμές που θέλεις να χαλαρώσεις, να …ταξιδέψεις σ’ άγνωστα μέρη, να συζητήσεις ήρεμα με τον …εαυτό σου, ν’ αφήσεις, βρε αδερφέ, τη φαντασία σου να …καλπάσει αχαλίνωτα παραμερίζοντας τον ορθολογισμό και τα «πρέπει» της καθημερινότητας… Κι αυτό, μόνο η ανάγνωση ενός βιβλίου, ενός βιβλίου που διάλεξες για συντροφιά στις μοναχικές σου στιγμές, μπορεί να σου προσφέρει!
Ποιο βιβλίο μπορεί να είναι αυτό; Κάποιο που διάβασες πριν από καιρό και θα σ’ ευχαριστούσε να το ξαναδιαβάσεις! Κάποιο που «ανακάλυψες» στο βιβλιοπωλείο ή στις σελίδες ενός περιοδικού, μιας εφημερίδας και σκέφτηκες ότι το περιεχόμενό του ικανοποιεί τις αναγνωστικές σου απαιτήσεις! 

Τούτες τις καλοκαιρινές μέρες ας μην ξεχνάμε και τους μικρούς αναγνώστες! Ας αφήσουν για λίγο στην άκρη τα σχολικά βιβλία! Για την ώρα, ένα βιβλίο, λογοτεχνικό, πληροφοριών, εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, επιστημονικής φαντασίας κλπ, μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά τη φαντασία ενός παιδιού και να γεμίσει τις πολλές ελεύθερες ώρες του! Αρκεί, εμείς οι μεγάλοι, γονείς και δάσκαλοι, να μην προσπαθήσουμε να του επιβάλουμε αυτή την «ευχάριστη απασχόληση» και να μην επιμείνουμε να του ορίζουμε πότε και πόσο θα διαβάσει! Ούτε χρειάζεται, βέβαια, να ρωτάμε συνεχώς: «Διάβασες; Πόσες σελίδες; Σου άρεσε; Πες μου με δυο λόγια τι λέει! » Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ευχαρίστηση κι όχι …υποχρέωση και …καθήκον! Ιδιαίτερα για τους μικρούς αναγνώστες!

 Πολλές φορές, όταν το καλοκαίρι έχει γίνει παρελθόν και αναπολούμε τις καλοκαιρινές απολαύσεις, έρχονται στο μυαλό κι οι όμορφες στιγμές που ζήσαμε διαβάζοντας ένα βιβλίο με το φλοίσβο της θάλασσας να μας χαϊδεύει τ’ αυτιά ή με τη συνοδεία του ανέμελου τραγουδιού των τζιτζικιών!
Ας φροντίσουμε κι αυτό το καλοκαίρι να είναι γεμάτο από παρόμοιες εμπειρίες και γλυκές αναμνήσεις! Είτε φύγουμε για «κάπου αλλού» είτε μείνουμε στο μέρος όπου ζούμε όλο το χρόνο, ένα βιβλίο πάντα θα μας συντροφεύει ευχάριστα! Ακόμα κι όταν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψουμε «σ’ άλλες πολιτείες» , ένα βιβλίο αρκεί, για να κεντρίσει τη φαντασία μας και να μας ταξιδέψει σε «μέρη μακρινά κι ονειρεμένα»…
 Κι ας μην ξεχνάμε πως «κάπου θα βρίσκεται για μας ένα νησί και μια γωνιά για τ’ όνειρό μας!»**

 Αρκεί, να το πιστέψουμε και να το αναζητήσουμε! Καλό καλοκαίρι!  (Π.Λ.)

 * Οδυσσέας Ελύτης- ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ- Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ
**Μάνος Ελευθερίου: «Κάπου υπάρχει ένα νησί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου