Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ένα βράδυ μόνος σε βιβλιοπωλείο!

«Πώς θα αισθανόσαστε, εάν μένατε κλειδωμένος για μια νύχτα σε ένα βιβλιοπωλείο;»

 Θα μπορούσε να είναι ερώτημα δημοσκόπησης προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός εξοικείωσης των ερωτούμενων με το χώρο πώλησης βιβλίων, δηλαδή το βιβλιοπωλείο.
Στο «ερώτημα» αυτό αναγκάστηκε να δώσει έμπρακτη απάντηση ένας Αμερικανός τουρίστας που βρέθηκε κλειδωμένος χωρίς να το καταλάβει σε ένα βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, ένα από τα παραδοσιακά, μεγάλα βρετανικά βιβλιοπωλεία με «όνομα» και μεγάλη απήχηση!

Τι συνέβη; «Χαμένος» στην αναζήτηση βιβλίων, ανάμεσα στους διαδρόμους, τις προθήκες και τα ράφια με τα βιβλία, κατάλαβε ότι οι υπάλληλοι έκλειναν το βιβλιοπωλείο, όταν έσβησαν τα φώτα!

Πέρασε δύο ώρες μέσα στο σκοτεινό κατάστημα, κάνοντας απεγνωσμένα έκκληση για βοήθεια. Μετά από μία σύντομη «περιπλάνηση στα τυφλά», ανέβηκε πάλι στον όροφο, εκεί που τον βρήκε «ξεχασμένο» το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου, χρησιμοποίησε έναν από τους ΗΥ που ήταν διαθέσιμοι για τους πελάτες και με τη βοήθεια του Twitter κατάφερε να ειδοποιήσει τον κόσμο για την κατάστασή του.
(Δεν γνωρίζουμε αν ένιωθε σαν τον πιτσιρικά της ταινίας του 1990 «Μόνος στο σπίτι», αν δηλαδή αισθανόταν να τον απειλούν άγνωστοι κίνδυνοι και «εισβολείς», ωστόσο χωρίς αμφιβολία θα ένιωθε σαν κάποιος να του είχε στερήσει την ελευθερία του! )

Στη συνέχεια δημοσίευσε μια φωτογραφία του πίσω από παραθυρόφυλλα μέσα στο σκοτεινό κατάστημα με το μήνυμα: «Είμαι κλειδωμένος μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο Waterstones στο Λονδίνο!»
Το γεγονός έγινε αμέσως αντιληπτό από χιλιάδες tweeter και πυροδότησε την κοινωνική φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης!
Σε μεταγενέστερο μήνυμα που «απαντήθηκε» από περισσότερα από 7.000 άτομα, έγραψε: «Γεια σας, Waterstones! Έχω κλειδωθεί μέσα στο -δίπλα από την πλατεία Trafalgar- βιβλιοπωλείο σας για δύο ώρες τώρα! Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να βγω έξω! "
 Όταν, μετά από αναμονή αρκετών ωρών, απελευθερώθηκε, έγραψε: «Είμαι πολύ κουρασμένος, δεν κοιμήθηκα πολύ χθες το βράδυ, αλλά …είμαι ελεύθερος!»

Κι είναι να απορεί κανείς: Τι έκανε μέχρι να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες και να του ανοίξουν για να βγει «ελεύθερος» ξανά; 

Άραγε, αν δεν έχασε την ψυχραιμία και την υπομονή του, μήπως εκμεταλλεύτηκε την «περιπέτειά» του για να περάσει τις ώρες «εγκλεισμού» του τριγυρίζοντας στους διαδρόμους, αναζητώντας και ξεφυλλίζοντας βιβλία που δεν είχε διαβάσει ή δεν ήξερε καν ότι κυκλοφορούν; Με δυο λόγια, λέτε να αξιοποίησε την ευκαιρία για …δωρεάν διάβασμα βιβλίων;
 Βέβαια, το περιστατικό σύντομα έγινε ευρύτατα γνωστό και πλέον τείνει να γίνει «μόδα» στη Μ. Βρετανία! Αρκετοί ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων …προτείνουν σε πελάτες-αναγνώστες να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο, δηλαδή να ζήσουν την εμπειρία του Αμερικανού τουρίστα μένοντας ένα βράδυ κλειδωμένοι στο κατάστημά τους! Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτή η «διαφημιστική καμπάνια» βρίσκει

 Όλα αυτά στη Μ. Βρετανία! Άραγε, θα μπορούσε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα; Να κλειστεί κάποιος Έλληνας ένα βράδυ σε ένα βιβλιοπωλείο; Γενική αίσθηση, μάλλον δύσκολο έως απίθανο! Γιατί; Βασικά, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι και τόσο …στενές οι σχέσεις του Έλληνα με το βιβλίο και τα βιβλιοπωλεία, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους και μεγέθους παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, στα οποία μπορεί κανείς να «ξεχαστεί» και να μείνει κλειδωμένος! Εξάλλου και τα λιγοστά «μεγάλα» βιβλιοπωλεία έχουν περιοριστεί σε μέγεθος μικρών, συμπαθητικών συνοικιακών! Κυρίως, όμως, διότι είναι –αναλογικά- τόσο λίγοι οι «εραστές του βιβλίου» που θα «ξεχαστούν» ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο ή ερευνώντας για ώρες τα βιβλία στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου!
 (Κάποιοι «καλοπροαίρετοι» θα σχολίαζαν: «Είναι πιο πιθανό να ξεχαστεί επί ώρες ένας Έλληνας σε ένα τσιπουράδικο δοκιμάζοντας μεζεδάκια ή σε ένα «καφέ» σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση ως γνήσιος Ρωμιός, παρά σε …βιβλιοπωλείο!»)

 Όλα είναι πιθανά! Δεν μένει άλλο, παρά να αναγνωρίσει ο καθένας μας τις «αδυναμίες» του και αναλόγως –απαντώντας στο ερώτημα μιας άλλης, γενικότερης, δημοσκόπησης- να διαλέξει «σε ποιο κατάστημα θα ήθελε να μείνει κλειδωμένος για ένα βράδυ»!

 Εσείς, τι θα απαντούσατε;

 ΠΗΓΗ: http://el.blastingnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου