Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Δημόσιες βιβλιοθήκες…

Η ψυχή των πόλεων! 

Τι καθορίζει μια πόλη; Κάποιοι θα έλεγαν οι δρόμοι και τα κτίρια, άλλοι οι υποδομές κοινής ωφέλειας. Κάποιοι άλλοι θα απαντούσαν ότι κάθε πόλη καθορίζεται από δύο πράγματα: τους δημόσιους χώρους της και τις δημόσιες βιβλιοθήκες της.
Όλες οι μεγάλες πόλεις στην ιστορία ήταν γνωστές και για τις βιβλιοθήκες τους, όπως οι αρχαίες πόλεις της Έμπλα στην Ινδία (πιθανώς η αρχαιότερη γνωστή, γύρω στο 2500 π.Χ.), η Ουγκαρίτ στη Συρία, η Νινευή στο Ιράκ, η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο, η Πέργαμος, η Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη και η Taxila στην Ινδία που διέθεταν όλες τεράστιες βιβλιοθήκες. Κρίνοντας από αυτό, πραγματικά μια δημόσια βιβλιοθήκη καθορίζει όχι μόνο την πόλη στην οποία βρίσκεται, αλλά και την κοινωνία που την δημιούργησε.


 Οι βιβλιοθήκες και το κοινό παρελθόν της ανθρωπότητας 
Οι βιβλιοθήκες είναι κυρίως τόποι αποθήκευσης και φύλαξης. Από την αρχή της ιστορίας τους, οι άνθρωποι ήταν συλλέκτες. Η φυσική πράξη της κατοχής, η τήρηση και η διατήρηση ενός αντικειμένου φαίνεται να αντιπροσωπεύει κάτι ουσιαστικό για την ανθρώπινη φύση. Αντίστοιχα, οι βιβλιοθήκες είναι συνδεδεμένες με την έμφυτη τάση του ανθρώπου να διατηρήσει την ιστορία και τη σημασία του παρελθόντος.
Βιβλιοθήκες : έκφραση της αφοσίωσης σ’ ένα ιδανικό! 
Εκτός όμως από την διατήρηση της ιστορίας και τη διαφύλαξη της γνώσης, οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν έκφραση ενός ιδανικού : της ιδέας της ελευθερίας και της δέσμευσης για τη συνέχισή της. Στο σύγχρονο κόσμο, ίσως η μεγαλύτερη δέσμευση για τις δημόσιες βιβλιοθήκες έχει γίνει στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ίδρυσε την Βιβλιοθήκη της Φιλαδέλφειας στα 1730, ο ίδιος ξεκίνησε ταυτόχρονα μια πρωτοβουλία για την εξεύρεση δημόσιων πόρων για την ανάπτυξη βιβλιοθηκών. Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ είναι η παλαιότερη και με διαφορά η μεγαλύτερη στη χώρα, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική θεωρούσαν την ύπαρξή της οι αρχιτέκτονες του αμερικανικού έθνους. Αλλά και στην Ελλάδα η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 1832, δηλαδή σύντομα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους… …
Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι βιβλιοθήκες όντας εξαρτημένες από την δημόσια χρηματοδότηση, είναι από τους πρώτους και ευκολότερους στόχους όταν μειώνεται ο προϋπολογισμός. Κακώς βεβαίως, γιατί κάθε βιβλιοθήκη αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για γνώση, ανάπτυξη και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αντίθετα, η απώλειά της συρρικνώνει την δυνατότητα κάθε ανθρώπινης κοινότητας για ανάπτυξη. Οι ευημερούσες κοινωνίες υποστηρίζουν μεγάλες δημόσιες βιβλιοθήκες, γιατί τίποτε δεν αποδεικνύει περισσότερο την δέσμευση προς τον πολίτη από έναν σωστά σχεδιασμένο δημόσιο κήπο και μια καλά οργανωμένη δημόσια βιβλιοθήκη.
Η αρχαία βιβλιοθήκη της Θήβας έφερε μια επιγραφή πάνω από την είσοδό της: Tο σεντούκι με το φάρμακο της ψυχής. Οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο το παρελθόν της ανθρωπότητας. Είναι και η διαβεβαίωση για το μέλλον της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες φαντάστηκε τον παράδεισο σαν βιβλιοθήκη.

ΠΗΓΗ: http://www.startoverat50.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου