Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

«Stories in the sky»

 Ιστορίες στον ουρανό…

Χρησιμοποιώντας …χαρταετούς 
για την διάδοση της ανάγνωσης ! 


 Patrick Cardoso Dias (12 χρονών): «Συνήθως πάω στη βιβλιοθήκη για να κοιτάξω τα βιβλία. Αν μου αρέσουν, τα παίρνω να τα διαβάσω
 Alicia Victoria (8 χρονών): «Γενικά διαβάζω μόνο ό,τι μας λένε στο σχολείο. Θα πιάσω να διαβάσω κάποιο βιβλίο, μόνο όταν δεν έχω κάτι να κάνω» 

 Το Ινστιτούτο Υπέρ του Βιβλίου (Pro-Book Institute) που εδρεύει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας –με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου)- σχεδίασε κι έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ενίσχυσης-προώθησης της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά.
 Σε μια πόλη με περισσότερους από 1 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η λογοτεχνία δεν είναι πάντα η προτεραιότητά τους, κάτι που προσπαθεί να αλλάξει το Ινστιτούτο Υπέρ του Βιβλίου, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτά τα παιδιά.

 Σε συνεργασία με διάσημους Βραζιλιάνους συγγραφείς (πχ Ana Maria Machado, Benedito Ruy Barbosa, Pedro Bandeira και Ziraldo) σκιτσογράφους και γραφίστες 500 χαρταετοί «διακοσμημένοι με ιστορίες» μοιράστηκαν σε παιδιά υποβαθμισμένων περιοχών, που χαρακτηρίζονται τόσο από έλλειψη βιβλίων όσο και όρεξης για διάβασμα. Περιοχές όπου πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση σε βιβλία μόνο στο σχολείο, καθώς το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον δεν τα βοηθάει να έρθουν σε επαφή με περισσότερα βιβλία, ενώ -αντίθετα- είναι μεγάλο το πάθος τους για πέταγμα χαρταετού και για «μάχες» με αυτούς!

 Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά πετούν χαρταετούς, παίζουν την «μάχη» με αυτούς και, όταν ρίξουν κάποιον, φτάνει σε άλλα παιδιά που διαβάζουν τις ιστορίες και παίζουν με αυτόν!

 Κάπως έτσι ο ουρανός του Ρίο ντε Τζανέιρο γέμισε με χαρταετούς και τα χαμόγελα των παιδιών έγιναν μεγαλύτερα.  
Κυριολεκτικά, η ανάγνωση και η φαντασία πετούν στον …έβδομο ουρανό! 

 ΤΕΡΕΖΑ  ΛΙΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου