Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

10 πράγματα που μου έμαθε η ζωή

για τα βιβλία 

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - http://www.athensvoice.gr/ 

 1.Ποτέ στη ζωή σου δεν θα προλάβεις να διαβάσεις όλα αυτά που θα ήθελες. Πέραν αυτού η ελληνική μετάφραση είναι πολύ φτωχή, δεν έχει προλάβει καν να μεταφράσει την πλειοψηφία των παγκόσμιων αριστουργημάτων. Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα η βασική μεταφραστική παραγωγή κινήθηκε στο ελάχιστο και πάντως με έκκεντρη μεροληπτικότητα. Ο φιλόδοξος αναγνώστης χρειάζεται αγγλικά τουλάχιστον, για να προλάβει τους μέγιστους δυνατούς λογοτεχνικούς και φιλοσοφικούς θησαυρούς.
2. Μεγαλύτερη σημασία έχει τι διαβάζεις και τι ακριβώς καταλαβαίνεις, παρά το να διαβάζεις αδιάλειπτα οτιδήποτε. Είναι κρίσιμο η κατεύθυνση διαβάσματος που θα πάρεις. Προς τα πού θα αναζητήσεις. Κερδίζεται μόνο από ένα έμπειρο δάσκαλο, πνευματικό καθοδηγητή.
3. Δεν μπορείς να έχεις αποδοτικότητα, αν πριν δεν έχεις κατανοήσει την εποπτική εικόνα του θέματος. Αυτό το τόσο χρήσιμο global view δεν το βρίσκεις συνήθως σε κάποιο βιβλίο, είναι κάτι που προσφέρει ένας πνευματικός μέντορας ή οι σπουδές.

4. Μάθε να διαβάζεις στο περιθώριο της καθημερινότητας. Στις τρύπες του χρόνου, στο μετρό, στο λεωφορείο, το βράδυ, λίγο το πρωί. Καθολικό χρόνο δεν θα βρεις ποτέ.

5. Πολλά κλασικά, εμβληματικά βιβλία πρέπει να διαβαστούν πολλές φορές. Έτσι πρέπει να είναι σε πρώτη ζήτηση δίπλα στο γραφείο, με άμεση και εύκολη δυνατότητα πρόσβασης.
6. Η αναλογία μεταξύ λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας ποικίλλει για τον καθένα. Και πάλι όμως ένας πνευματικός καθοδηγητής συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκρυστάλλωση του μείγματος.
7. Μη σταματάς για μεγάλα διαστήματα, το διάβασμα σε αφήνει όσο το αφήνεις. Είναι σαν το σεξ.
8. Μείνε στην ίδια θεματική ενότητα όσο περισσότερο μπορείς. Το διάσπαρτο διάβασμα είναι διαχειρίσιμο μόνο από έμπειρους αναγνώστες.
9. Κράτα σε κάθε βιβλίο σημειώσεις είτε στο περιθώριο με μολύβι είτε έστω σε μία σελίδα που θα μείνει μέσα στο βιβλίο.
10. Διάβαζε παράλληλα δυο και τρία βιβλία, είναι πιο ξεκούραστο, έστω και αν αθροιστικά χρειαστείς λίγο χρόνο παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου