Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Τα «ψαγμένα» βιβλιοπωλεία


Μια πολύ ενδιαφέρουσα και καινοτόμα κίνηση για την προώθηση και την προβολή των μικρών, καλών βιβλιοπωλείων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα κάνουν οι εκδόσεις Gutenberg, δημιουργώντας έναν διαδικτυακό τόπο που τα συγκεντρώνει ώστε να τα συστήσει στο αναγνωστικό κοινό.
Στον νέο διαδικτυακό τόπο με τίτλο «Τα Ψαγμένα» (http://tapsagmena.gr ) η παρέα κάθε βιβλιοπωλείου μεγαλώνει καθώς ενώνεται με εκείνες άλλων παρόμοιων σε όλη την Ελλάδα. 

«Φτιάξαμε ένα βιβλιοπωλείο γιατί αγαπάμε το διάβασμα»: από τη Θράκη ως την Κρήτη, ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων εξηγούν με αυτήν τη φράση την απόφασή τους να δημιουργήσουν βιβλιοφιλικές οάσεις σε διάφορες γειτονιές. Κάνοντας το πάθος τους επάγγελμα, σχεδίασαν φιλόξενους χώρους για όσους δεν καταναλώνουν απλώς το bestseller της εβδομάδας, αλλά αγαπούν και σέβονται το ποιοτικό βιβλίο, ανταλλάσσουν απόψεις, αναζητούν τη γνώμη του ενημερωμένου βιβλιοπώλη ή καλών συνεργατών και φίλων του, ψάχνουν στους πάγκους τις καλές εκδόσεις και ‒το κυριότερο‒ τις βρίσκουν: Βιβλιοπωλεία, στέκια βιβλιοφίλων σε διάφορες πόλεις και γειτονιές, που αποτελούν εστίες επικοινωνίας, προβληματισμού, γνώσης, που πλάθουν αναγνωστικό ήθος και συχνά αναπληρώνουν τις βιβλιοθήκες που λείπουν ή είναι κλειστές.


Οι εκδόσεις Gutenberg, προκειμένου να προβάλουν και να επιβραβεύσουν την προσπάθεια αυτών των βιβλιοπωλών, αλλά και για να διευκολύνουν το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει αυτές τις μικρές πνευματικές εστίες, ενώνουν όλα αυτά τα «ψαγμένα» βιβλιοπωλεία.
Ψάχνουμε μαζί με άλλους βιβλιόφιλους το αγαπημένο τους στέκι, το βιβλιοπωλείο που ξεχωρίζει σε κάθε περιοχή. Το επισκεπτόμαστε. Συζητάμε με τους βιβλιοπώλες. Μοιράζονται μαζί μας ιστορίες και εμπειρίες. Μιλούν για τα αγαπημένα τους βιβλία διαφόρων εκδοτικών οίκων. Με τη βοήθεια των εκδόσεων Gutenberg οι απόψεις τους ταξιδεύουν στο διαδίκτυο και συζητούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνει ο εκδοτικός οίκος.

Στα Ψαγμένα οι αναγνώστες:
- Βρίσκουν εύκολα στο χάρτη στην αρχική σελίδα του site βιβλιοπωλεία που έχουν ήδη ξεχωρίσει σε κάθε περιοχή. 
- Ξεναγούνται στο χώρο. 
- Γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη και την ιστορία του. 
- Ακούνε τις απόψεις του. 
- Ο ιδιοκτήτης διαλέγει βιβλία και εξηγεί γιατί τα ξεχώρισε. 
- Πληροφορούνται και για άλλες δραστηριότητες του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου. 
- Μπορούν να συστήσουν το βιβλιοπωλείο της προτίμησής τους για να ενταχθεί και αυτό στην ιστοσελίδα. 
- Αν το βιβλιοπωλείο που πρότειναν πληροί τα κριτήρια και προστεθεί στα Ψαγμένα, μπορούν να κερδίσουν, μετά από κλήρωση, βιβλία των εκδόσεων Gutenberg. 
- Δίνεται σε κάθε βιβλιοπώλη η δυνατότητα να προβάλει το χώρο του, εφόσον πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. 


Στα Ψαγμένα τα βιβλιοπωλεία προβάλλονται για το έργο παιδείας που προσφέρουν, και οι επισκέπτες τους γίνονται απαιτητικότεροι αναγνώστες.

ΠΗΓΕΣ: http://diastixo.gr/  ,  http://tapsagmena.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου