Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Το ελληνικό βιβλίο

στην 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου 
της Φρανκφούρτης

 Ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.
Τουλάχιστον 500 ελληνικά βιβλία από την πρόσφατη παραγωγή 150 εκδοτικών οίκων θα φιλοξενηθούν στο Ελληνικό Περίπτερο. Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης.
Αυξημένος και ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκη φέτος, φτάνοντας τους 20, έναντι των 14 το 2015, και 11 το 2014.
Οι εκδόσεις: Άγρα, Αιώρα, Αγγελάκης, Διάπλαση, Ενάλιο-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Cube Art, Mamaya, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Όπερα, Romiosini δίνουν δυναμικό παρόν μαζί με τα λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων Ersilia και Iris, συμβάλλοντας σε μια νέα δυναμική που παρουσιάζει το ελληνικό βιβλίο εκτός συνόρων.

Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται και στον κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων που για το 2016 καταγράφει 33 τίτλους οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν σε 64 εκδόσεις ξένων εκδοτικών οίκων.
Παιδικό βιβλίο, σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, νέες λογοτεχνικές φωνές από την Ελλάδα, δοκίμιο, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία σε άλλες γλώσσες, λευκώματα και βιβλία τέχνης, αποτελούν τις βασικές θεματικές παρουσίασης νέων ελληνικών βιβλίων υπό τον τίτλο «Greek Books - Global Ideas».
Έμφαση θα δοθεί στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, με σπουδαίες εκδόσεις, όχι μόνο από Έλληνες εκδότες, αλλά και από σημαντικούς φορείς και ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, κ.ά.).
Σημαντική επίσης η παρουσία του Edition Romiosini του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) που εδράζει στο Βερολίνο, με 14 νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις σύγχρονης «κλασικής» λογοτεχνίας στη γερμανική γλώσσα. Το CeMoG παρουσιάζει επίσης τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης της νεοελληνικής λογοτεχνίας και των νεοελληνικών σπουδών στα γερμανικά, η οποία περιλαμβάνει μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας ή βιβλίων σχετικών με τον ελληνικό πολιτισμό και διατίθενται δωρεάν στο κοινό (πρβ: http://www.cemog.fu-berlin.de/el/edition-romiosini/index.html ). 
Το Ελληνικό Περίπτερο θα εγκαινιάσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φραγκφούρτη Μαρία Ζήση, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 5:00 μ.μ.

 ΠΗΓΗ: http://diastixo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου