Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

George Saunders:Man Booker 2017

(Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη) 

Το βιβλίο του George Saunders, "Lincoln in the bardo" ( Λήθη και Λίνκολν, εκδ, Ίκαρος) που εξιστορεί την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο κοιμητήριο όπου αναπαύεται ο 11χρονος γιος του και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια μιας και μόνης νύχτας ,έσπασε την κατάρα των φαβορί να μην καταφέρνουν να κερδίσουν το Booker τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του 58χρονου διηγηματογράφου, Saunders, που η Independent χαρακτήρισε "απόλυτα σαγηνευτικό καθώς αποτελεί μοναδική αφήγηση και μυστικιστική ξενάγηση στο βουδιστικό μπάρδο- το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον θάνατο και την επόμενη ζωή."  Η Guardian εξήρε την "τον ξεχωριστό συγγραφέα, την πρωτότυπη φόρμα και τις απολαύσεις που προσφέρει στον αναγνώστη".
Ο ίδιος ο Saunders σχολίασε στο περιοδικό TIME ότι "δεν επιθυμούσε να γράψει τόσο για τον ίδιο τον Lincoln, όσο να μεταδώσει την αίσθηση που είχε ο ίδιος χρόνια πριν όταν πρωτοάκουσε για την επίσκεψη του προέδρου στην κρύπτη του γιου του."
Πρόκειται για τον δεύτερο Αμερικανό στη σειρά στον οποίο απονέμεται Booker, μετά τον Paul Beatty που πέρσι κέρδισε το βραβείο με τον "Πουλημένο" του. Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο ανέρχεται στις 50.000 στερλίνες.
Υπενθυμίζεται πως η εξαμελής κριτική επιτροπή έκανε την αρχική διαλογή από 144 υποβολές.
Το ‘Lincoln in the bardo» αποτελεί το 4ο Booker του εκδοτικού οίκου Bloomsbury και το τρίτο συνεχές Booker σε ανεξάρτητο εκδότη.
Από την Τετάρτη 18/10 μέχρι την Παρασκευή 20/10, το αγγλικό ταχυδρομείο θα σφραγίζει όλα τα δέματα και τα γράμματα που διακινεί με μια ειδική σφραγίδα που θα αναγράφει: "Συγχαρητήρια στον George Saunders, νικητή του Man Booker 2017".

ΠΗΓΗ: http://www.oanagnostis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου