Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

«Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης»


Γράφει η ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΝΤΟΥΤΣΗ 

«Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης» είναι ο τίτλος του νέου ιστορικού μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου που κυκλοφορεί στις 22 Μαρτίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μας μεταφέρει στα πανέμορφα Γιάννενα, την πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας, την πόλη που λικνίζεται στην αγκαλιά των νερών της λίμνης των θρύλων και των παραδόσεων.
Αυτή τη φορά, ο αρτινός συγγραφέας τοποθετεί τους ήρωές του στα χρόνια της ιταλικής κατοχής του 1917, της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο, της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά, της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών, του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου.
 
Με φόντο τη λίμνη της κυρά-Φροσύνης, συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα, σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες.
Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης.
 Ο Γιάννης Καλπούζος αφιερώνει το βιβλίο στον πατέρα του που έφυγε από τη ζωή ενόσω έγραφε το νέο συγγραφικό του έργο.

(Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Γινάτι- Ο σοφός της λίμνης»!)

ΠΗΓΗ: https://www.reader.gr https


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου