Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

«Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς»

 Όταν η Άλκη Ζέη έγραφε για το τέλος της ζωής της

 Τρυφερός, νοσταλγικός, προφητικός «Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς», το τελευταίο έργο που άφησε πίσω της η Άλκη Ζέη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Η Άλκη Ζέη, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεγλιστρά από τη ζωή σ' έναν ονειρικό νυχτερινό περίπατο ολοκληρώνοντας τον μεγάλο περίπατο της ζωής της.

Ένα μικρό, κομψό αφήγημα, που ξετυλίγεται στην πίσω αυλή του σπιτιού στις Βρυξέλλες, όπου η Άλκη περνούσε κάθε χειμώνα με την κόρη και τα εγγόνια της, τα τελευταία 30 χρόνια. Αφηγείται το τέλος της ζωής της ποιητικά, με ζεστασιά και μία γλυκιά μελαγχολία. Γραμμένο για παιδιά και μεγάλους, με τον τρόπο που μόνο εκείνη ήξερε, εικονογραφημένο από τον Νικόλα Χατζησταμούλο.

 Η Αλκη Ζέη ρίχνει μια λυρική και ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας που δεν προκαλεί θλίψη, παρά μόνο ζεστασιά και μια γλυκιά μελαγχολία.

Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μία ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Έναν μαγικό περίπατο που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής…

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του «ΟΔΥΣΣΕΑ», μη κερδοσκοπικού οργανισμού  με προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

 Πηγή: iefimerida.gr

 BookSyros: Ένα υπέροχο, τρυφερό βιβλίο για παιδιά, για όσους διάβασαν όταν ήταν παιδιά «Το καπλάνι της βιτρίνας» και για όσους δεν ξεχνούν το «παιδί» που κρύβουν βαθιά μέσα τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου