Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Δίψα για βιβλίο και πολιτισμό

Κάθε προσδοκία σε προσέλευση κόσμου 

ξεπέρασε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο


Το αντιλαμβανόσουν ήδη από την είσοδό σου στον χώρο: το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο δεν είχε απλώς μεγάλη προσέλευση ακόμα και τις καθημερινές, αλλά προσέλκυσε και κόσμο που απολαμβάνει, που ξεφυλλίζει, αλλά και αγοράζει βιβλία, που περπατάει αργά τρώγοντας μαλλί της γριάς, αλλά και που σπεύδει να παρακολουθήσει την παρουσίαση ενός νέου τίτλου….

 «Σαν να υπήρχε στερητικό σύνδρομο και ο κόσμος να ήρθε διψασμένος για βόλτα και βιβλίο», λέει στην «Κ» ο Αργύρης Καστανιώτης των ομώνυμων εκδόσεων, από το περίπτερο των οποίων μαθαίνουμε ότι η αγοραστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με το 2019. Στον Πατάκη η εικόνα είναι ανάλογη. Όπως εξηγεί από τον πάγκο των εκδόσεων ο Πρόδρομος Ελευθεριάδης, «ο κόσμος διψούσε για κάτι τέτοιο, παρόλο που τα βιβλιοπωλεία είναι ανοικτά. Γιατί το φεστιβάλ συνδυάζεται και με βόλτα».

Ίσως, τελικά, όλα να οφείλονται στην πανδημία. Ακόμα  και οι «μικροί» εκδοτικοί είναι ευχαριστημένοι, όπως το Εναστρον, ή όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ για πρώτη φορά, επομένως δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. «Το σίγουρο είναι», λέει ο Κώστας Σπαθαράκης των εκδόσεων Αντίποδες, «ότι πέρασε και κόσμος που δεν μας ήξερε. Που στάθηκε στον πάγκο και είπε “α, ωραίο εξώφυλλο, τι είναι;” Σε όλους αυτούς είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά μας συνολικά. Όπως, δηλαδή, λειτουργεί στην πραγματικότητα μια κανονική έκθεση»…

 (Απόσπασμα από άρθρο του Νικόλα Ζώη στην https://www.kathimerini.gr/  Διάβάστε το πλήρες κείμενο του άρθρου ΕΔΩ ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου