Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

«Συλλέκτης Ιδεών»

Αντώνης Δελώνης (1935- Μάιος 2019)

Εκδόσεις «Νέος Αργοναύτης»


 «Κάθεται και λιάζεται σ’ ένα παγκάκι στην παραλία, κοντά στον Πύργο. Είναι ώρες δειλινού, εκεί που σμίγουν τα χρώματα της μέρας με τις ορμήνειες της νύχτας. Εμπιστεύεται την ψυχή του σ’ ένα γλάρο κι αυτός την ταξιδεύει στη ρέμβη του Θερμαϊκού. Ώρες περίεργες όπου οι ήχοι της πόλης αρχίζουν να χωνεύονται και να γίνονται σουρντίνα, ήχος μακρόσυρτος και μυστήριος. Ώρες που η Θεσσαλονίκη ζει στην εποχή μιας αλλόκοτης ηδονής, για όσους έχουν κάποια ευαισθησία να τη νιώσουν. Οι άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι να απολαύσουν το βίντεό τους, να χωνευτούν σε μια καφετέρια, σ’ ένα σουβλατζίδικο... Αυτός περιμένει το γλάρο να φέρει την ψυχή του από τις παραλίες...» 

Δεκαέξι διηγήματα-ιστορίες περιλαμβάνονται  στο βιβλίο του Αντώνη Δελώνη , αυτού του «αιώνιου έφηβου» που μέχρι την «αναχώρησή» του δεν σταμάτησε  να μάς εκπλήσσει ευχάριστα γράφοντας κι εκδίδοντας.
Ιστορίες που ανατρέχουν στο χτες, επιστρέφουν στο σήμερα, «κρύβουν» μέσα τους το όραμα για τις μέρες που έρχονται

Δεκαέξι διηγήματα με μια διάχυτη μελαγχολία-παράπονο κάποιες φορές-που όμως τελικά αφήνουν αχτίδες αισιοδοξίας για τα μελλούμενα. Διηγήματα με διαφορετικούς φαινομενικά πρωταγωνιστές «ρομαντικούς, γραφικούς, εκκεντρικούς, φευγάτους ή και δον Κιχώτες», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Διαφορετικές αφορμές για τον καθένα, αλλά ουσιαστικά ΜΙΑ η αιτία: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου