Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 Η 21η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Πρόκειται για μια ιδέα-πρόταση του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, την οποία εισηγήθηκε το 1990 στην UNESCO ο Βασίλης Βασιλικός . Από εκείνη τη χρονιά η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε και εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας  Οδυσσέας Ελύτης στην ερώτηση «γιατί γράφει ποίηση», έδωσε την εξής απάντηση:

 


«Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ! Απομένει να μάθουμε ποια είναι η τελευταία. Η αίσθηση του «γυρισμού των πραγμάτων» μου είναι οικεία, ίδια καθώς το κύμα της Ποίησης που έλεγα πριν ότι τ’ αφήνω να χτυπά μακριά στην πρώτη μου νεότητα και να ξαναγυρίζει εκεί που περιμένω λιγοστεμένος κάθε φορά και περισσότερο, αλλ’ ορθός -καθώς το θέλησα…

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ! ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ από κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο Θάνατος. Είναι η λήξη μιας ζωής και η έναρξη μιας άλλης, που είναι η ίδια με την πρώτη αλλά που πάει πολύ βαθιά, ως το ακρότατο σημείο που μπόρεσε να ανιχνεύσει η ψυχή, στα σύνορα των αντιθέτων, εκεί που ο Ήλιος κι ο Άδης αγγίζονται. Η ατελεύτητη φορά προς το φως το Φυσικό, που είναι ο Λόγος, και το φως το Άκτιστον, που είναι ο Θεός.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΩ. ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΩ σ’ αυτόν που δε γνωρίζω, που είναι ο εαυτός μου ολάκερος, όχι ο μισός -που ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους και «φέρεται εγγεγραμμένος στα μητρώα αρρένων του Δήμου». Είναι σωστό να δίνουμε στο άγνωστο το μέρος που του ανήκει· να γιατί πρέπει να γράφουμε. Γιατί η Ποίηση μάς ξεμαθαίνει από τον κόσμο, τέτοιον που τον βρήκαμε: Τον κόσμο της φθοράς, που έρχεται κάποια στιγμή να δούμε ότι είναι η μόνη οδός για να υπερβούμε τη φθορά, με την έννοια που ο Θάνατος είναι η μόνη οδός για την Ανάσταση…»

(Πηγή: www.doctv.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου