Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

3+1 διδάγματα από παιδικά βιβλία

πιο επίκαιρα από ποτέ!

 Διαβάζοντας ξανά και ξανά κλασσικά παιδικά βιβλία τα νοήματα που απορρέουν από τις σελίδες των βιβλίων είναι διαχρονικά και πιο επίκαιρα από ποτέ.
Βιβλία κλασσικά και διαχρονικά. Ο Μικρός Πρίγκηπας, Ματίλντα, Μυστικός Κήπος και πολλά άλλα παιδικά βιβλία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές διδάσκοντας αξίες για τη ζωή.
Πόσες φορές στην ενήλικη ζωή μας δεν έχουμε ανακαλέσει τα διδάγματα των παιδικών αυτών βιβλίων...

1. Για το μόνο που μπορεί κανείς να είναι σίγουρος είναι γι' αυτό που ορίζει η καρδιά του. 
Στο βιβλίο Μικρός Πρίγκηπας του Αntoine de Saint-Exupéry, ο πρωταγωνιστής παλεύει με την αγάπη που έχει για ένα θυελλώδες αλλά πανέμορφο τριαντάφυλλο. Απογοητευμένος όπως είναι με το απαιτητικό λουλούδι, ο Μικρός Πρίγκιπας αποφασίζει να ξεκινήσει μια διαπλανητική περιπέτεια. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο πρίγκιπας αρχίζει να αμφιβάλλει για την αγάπη του για το τριαντάφυλλο, ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτει πως στη Γη έχουμε χιλιάδες τριαντάφυλλα. Στη συνέχεια, μια σοφή αλεπού τον διδάσκει ότι η αγάπη του για το τριαντάφυλλο είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο τριαντάφυλλο ξεχωριστό, λέγοντάς του: "Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά. Ότι είναι σημαντικό για εμάς είναι αόρατο στο μάτι."

2. Η ζωή μας αποκτά νόημα βοηθώντας τους άλλους. 
Στο βιβλίο «Ο Ιστός της Καρλότας» του Ε.Μ. Γουάιτ συναντάμε την πιο σοφή αράχνη που έχουμε συναντήσει πότε σε σελίδες παιδικού βιβλίου. Η Charlotte διασώζει τον Wilbur από βέβαιο θάνατο υφαίνοντας μηνύματα γι 'αυτόν στους ιστούς της. Και λέει στον Wilbur, "Η ζωή μιας αράχνης δεν μπορεί παρά να είναι κάτι από ένα χάος, προσπαθώντας όλη την ώρα να παγιδεύσει και να φάει μύγες. Προσπαθώντας να βοηθήσω εσένα έδωσα νέο νόημα στη ζωή μου." Στο τέλος του βιβλίου η Charlotte πεθαίνει αλλά η ιστορία της συνέχισε να αναβιώνει μέσω του Wilbur που συνέχισε να διηγείται την ιστορία της λαμπρότητας και της γενναιοδωρίας της Charlotte.

3. Μην επιτρέπεις ποτέ και σε κανέναν να επιβάλει όρια στις δυνατότητές σου. 
Στο βιβλίο της Frances Hodgson Burnett " Ο Μυστικός Κήπος", η νευρική Mary Lennox βρίσκει την ευτυχία στην ομορφιά του Μυστικού Κήπου και αποφασίζει να τη μοιραστεί με τον ξάδελφό της, Colin. Ο Colin έχει μεγαλώσει ως σωματικά ανάπηρος, αλλά η Mary Lennox είναι βέβαιη ότι η αδυναμία του να περπατήσει είναι καθαρά ψυχολογική. Μέσα από επίμονη εξάσκηση, η Mary
Lennox διδάσκει στον Colin να περπατάει. Όλοι οι ενήλικες μένουν εμβρόντητοι όταν μαθαίνουν ότι ο Colin μπορεί να τρέξει και να παίξει όπως κάθε άλλο παιδί. Αυτό το πολύτιμο μάθημα μας δίδαξε ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπουμε σε κανέναν να περιορίζει τις ικανότητες μας ακόμα και αν οι περιορισμοί αυτοί έχουν τεθεί από αυτούς που μας αγαπούν περισσότερο.

4. Η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο.
Oι ιστορίες του Roald Dahl συχνά περιστρέφονται γύρω από τα παιδιά που είναι πιο έξυπνα από τον κόσμο στον οποίο ζουν, όπως για παράδειγμα στη Matilda. Παρά τις υπεράνθρωπες πνευματικές δυνάμεις που έχει η Matilda ζει συνεχώς με τον εκφοβισμό της οικογένειάς της η οποία την υποτιμά. Το πάθος της για την ανάγνωση και τη γνώση, τη βοηθά να επιβιώσει και στο τέλος γίνεται το καλύτερο όπλο της. Όπως διαβάζουμε στις σελίδες του βιβλίου: "Μέσα από όλη την ανάγνωση που είχε κάνει, είχε δώσει μια νέα οπτική γωνία στη ζωή του που κανείς δε μπορούσε να αντιληφθεί." Η Matilda μαθαίνει να χειρίζεται επιδέξια τους σκληρούς και αδαείς ενήλικες γύρω της και στο τέλος παίρνει την εκδίκηση της.

ΠΗΓΗ: http://www.clickatlife.gr/biblio/ Kύρα Κάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου