Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Αλμπέρτο Εσκενάζη:

 “Η πρώτη κραυγή της σιωπής”
“Μια ονειρική διαδρομή στην Θεσσαλονίκη από το 1908 με την Επανάσταση των Νεοτούρκων έως το 1912 με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην πόλη. 
Η Μπάρα με τις πόρνες, το Ρετίχ με το καφέ Σαντάν και οι πρόχειρες αρένες με τους μπεχλιβάνηδες υποδέχονται ιστορικά και μυθοπλαστικά πρόσωπα της εποχής. Ο Αβραάμ Μπεναρόγια πρωτοπόρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος αντιμέτωπος με τα αφεντικά των πολυάριθμων εργοστασίων. 
Ο Μουσταφά Κεμάλ, νεαρός αξιωματικός γλεντοκοπάει και ονειρεύεται. Και ανάμεσα τους ένας κατάσκοπος της Υψηλής πύλης που αλλάζει η ζωή του μόλις συνδέεται με μια Εβραϊκή οικογένεια χαμάληδων στο λιμάνι...” 

 «Η Πρώτη Κραυγή Της Σιωπής», είναι το πρώτο βιβλίο της πενταλογίας που ξεκίνησε να γράφει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Αλμπέρτο Εσκενάζη!
 Το βιβλίο παρουσιάστηκε το καλοκαίρι  στο καλλιτεχνικό στέκι-café-bar, «Θεατράλε», έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
 Ως «ανόητος και χειμαρρώδης ερευνητής», αυτοσυστήθηκε στο κοινό αυτοσαρκαζόμενος ο κ. Εσκενάζη, διοχετεύοντας συνεχώς χιούμορ στη βραδιά και διευκρινίζοντας ότι δουλεύει ατελείωτα διαβάζοντας πάρα πολύ, πριν ξεκινήσει να περιγράψει ιστορικά μια περίοδο, μια πόλη ή ένα γεγονός.


 «Πέταξα στα ουράνια, είδα μέσα από τα σύννεφα τη Θεσσαλονίκη των τότε χρόνων και μετά ξεκίνησα να τοποθετώ τους ήρωες μου ανάμεσα στα γεγονότα και στις στιγμές», εξήγησε .
 Η πενταλογία, ανακατεύει ιστορικά πρόσωπα με μυθιστορηματικούς ήρωες και εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, συνολικά τα έτη 1908-1967.
 Κάθε βιβλίο θα έχει και έναν υπότιτλο, με το πρώτο να υποτιτλίζεται ως «Σπίθα» -500 σελίδες!-, ενώ έτοιμο είναι ήδη και το δεύτερο μυθιστόρημα -650 σελίδες!-, το οποίο ο συγγραφέας δε θα κυκλοφορήσει πριν παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος!
 Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Νόνα, η γιαγιά που ο Αλμπέρτο Εσκενάζη δε γνώρισε. Η γιαγιά του που την έκανε εξώφυλλο στο βιβλίο του, όπως η εικόνα της σώθηκε μέσα από ένα πορτρέτο του θείου του και ζωγράφου.
 Η Νόνα που πρωταγωνιστεί και στους πέντε τόμους και πεθαίνει τελικά 100 χρονών! Το μυθιστόρημα έχει ως βάση του αντικειμενικές, ιστορικές καταγραφές των γεγονότων και στις σελίδες του παντρεύονται διάφορα κινήματα όπως το Εργατικό, το πολυσυλλεκτικό θρησκευτικό και πολιτισμικό μωσαϊκό της τότε Θεσσαλονίκης, ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αβραάμ Μπεναρόγια, με το «αλατοπίπερο του μυθιστορήματός μου, που είναι τέσσερις συγκλονιστικοί έρωτες». 
«Καθένας από τους ήρωες μου έχει και κάτι από μένα, αλλά οι αναγνώστες δε θα το καταλάβετε ποιο στοιχείο μου έχει ο καθένας! Βάζω την αλήθεια μου στους ήρωες μου», εξηγούσε ο συγγραφέας, την ώρα που με αριστουργηματικό τρόπο, διάβαζαν αποσπάσματα του βιβλίου συνεπαίρνοντας το κοινό οι ηθοποιοί Κατερίνα Χέλμη και Μαρία Αλιφέρη και ο τραγουδιστής Κώστας Μπίγαλης.
 Τον συγγραφέα προλόγισε ο τραγουδοποιός κ. Ανδρέας Θωμόπουλος, σημειώνοντας ότι «το μυθιστόρημα του πηγαίου Αλμπέρτο κυκλοφόρησε χωρίς διορθώσεις»! 
 «Τους έρωτες στα βιβλία μου δεν τους προσεγγίζω επιδερμικά, αλλά με γυναικείο τρόπο», τόνισε επίσης ο συγγραφέας!
 Το βιβλίο ήταν το παρθενικό για τις «Εκδόσεις Μονοπάτι», εκδοτικός οίκος που ανήκει επίσης στον Αλμπέρτο Εσκενάζη.
 «Ελπίζω στο Μονοπάτι αυτό να συμπορευτώ με κορυφαίους ανθρώπους του πνεύματος και να βαδίσουμε μαζί για όσο μας το επιτρέπουν οι αναγνώστες»...

 ΠΗΓΗ: http://meallamatia.blogspot.gr/ 

 BookSyros: Ό Αλμπέρτο Εσκενάζη σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης  θα παρουσιάσει το βιβλίο του και στη Σύρο, στο Πνευματικό Κέντρο, πιθανόν εντός του Οκτωβρίου προσκαλεσμένος της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου