Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Έκπληξη από τη σουηδική Ακαδημία

Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 

 Ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 είναι ο Bob Dylan. Τιμάται γιατί έφερε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα από την μουσική παράδοση της Αμερικής. Πρόκειται για πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Στις ΗΠΑ διδάσκεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής κουλτούρας. Οι στίχοι του έφεραν την ποίηση στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και για πολλούς ο Ντίλαν είναι η πρώτη επαφή με τον ποιητικό λόγο. Ίσως τελικά δεν είναι έκπληξη ότι πήρε το Νόμπελ αλλά ότι άργησε να το πάρει....  
 Μέχρι πρόσφατα ο διεθνής Τύπος έδινε προτεραιότητα στους Αμερικανούς συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη πως το λογοτεχνικό Νόμπελ έχει εδώ και δεκαετίες να δοθεί στις ΗΠΑ. Έτσι οι Marilynne Robinson, Don DeLillo και Thomas Pynchon, η διηγηματογράφος Lydia Davis και ο ποιητής John Ashbery θεωρούνται φαβορί για το φετινό Νόμπελ, παρότι κάποιοι από αυτούς θεωρούνταν είτε ιδιαιτέρως στυλίστες και περίπλοκοι είτε απλώς λογοτεχνικά και βιολογικά γερασμένοι.

Σύμφωνα με τη Guardian, ο Don DeLillo ήταν το δυνατό αουτσάιντερ για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, τουλάχιστον για το κοινό.
 «Η συμμετοχή του DeLillo είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση», είχε πει ο Alex Donohue, εκπρόσωπος της Ladbrokes. «Φαίνεται πως το λογοτεχνικό πλήθος στοιχηματίζει πως αυτή θα είναι η αναπάντεχη επιλογή του κοινού». 
 Ο Donohue είχε πει επίσης πως ο Ισπανός Javier Marías είχε «μπει εξίσου τελευταία στιγμή στη κούρσα, με την απόδοσή του να αλλάζει από 33/1 σε 16/1».
Σύμφωνα με τον Donohue, οι τρεις επικρατέστεροι λογοτέχνες, βάσει των στοιχημάτων, ήταν ο Don DeLillo, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngũgĩ wa Thiong’o και ο Ισπανός Javier Marías, που έχει αποκληθεί και δεύτερος Μάρκες....

 Τελικά, μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 είναι ο Bob Dylan !

 Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι βραβείο που απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη του Alfred Nobel "παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση". 
Η επιλογή του νικητή γίνεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και το βραβείο ανέρχεται στα 8εκ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 820.000 ευρώ.
Περσινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξάνδροβνα Αλεξίεβιτς, δημοσιογράφος, ορνιθολόγος και συγγραφέας πρόζας, η οποία και έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Λευκορωσία στην οποία δόθηκε το βραβείο.
Από το 1901 έχουν βραβευθεί 108 λογοτέχνες, εκ των οποίων μόλις οι 14 ήταν γυναίκες.

 ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου