Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Γιόαχιμ Φεστ: «Οχι εγώ

Ο ναζισμός μέσα από τα μάτια 
ενός παιδιού» - Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 

 Ένα βιβλίο-σταθμός, η συγκλονιστική μαρτυρία του δημοσιογράφου και ιστορικού Joachim Fest (Γιόαχιμ Φεστ) για το πώς πέρασε την παιδική του ηλικία στη ναζιστική Γερμανία ως γιος ενός αρνητή του ναζισμού. Το χρονικό της ζωής μιας οικογένειας που δεν συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς, που μάτωσε για να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες της, συγκρουόμενη με τον κομφορμισμό και τη βαρβαρότητα.
 Ο μικρός Γιόαχιμ θυμάται ότι ο πατέρας του το 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, όχι μόνο έχασε τη δουλειά του ως πολέμιος του καθεστώτος, αλλά του απαγορεύτηκε εν γένει η οποιαδήποτε εργασία. Από τότε η οικογένεια Φεστ άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα γεύματα έγιναν πολύ λιτά, τα ρούχα άρχισαν να μπαλώνονται, οι φίλοι αραίωσαν τις επισκέψεις τους και στο σχολείο αυτός και τα αδέρφια του ήταν δακτυλοδεικτούμενοι – ο ίδιος ο Γιόαχιμ αποβλήθηκε καθώς χάρασσε καρικατούρες του Χίτλερ στο θρανίο του., εκείνος της απάντησε:
«Εμείς δεν είμαστε ο απλός κόσμος. Όχι σε τέτοια ζητήματα!».

Ο Φεστ καταγράφει τη μαρτυρία του να ζει και να μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον αποκομμένο από τον γενικό ζόφο. Τουλάχιστον αυτό προσπαθούσε ο πατέρας του να κάνει. Αρνητής του ναζισμού και εσωτερικός εχθρός που όμως δεν είχε τη δύναμη να αποτρέψει το αναπόφευκτο. Τουλάχιστον πάσχισε να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες της οικογένειάς του συγκρουόμενος με τη βαρβαρότητα.
Η παιδική ματιά του Φεστ μεγεθύνει τις καταστάσεις και αντί να τις παραμορφώνει αναδεικνύει τη νοσηρή τους μετάλλαξη. Τα μικρά και αδιόρατα που καθόρισαν και τοποθέτησαν τους ανθρώπους σε υποστηρικτές και αρνητές του Χίτλερ. Τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος που όσο φως κι αν υπήρχε, αυτό το «έπνιγε» με τη συνωμοσία, την μικροπρέπεια, το μίσος.
Μια αυτοβιογραφική αφήγηση, γραμμένη στον ρυθμό μιας μελαγχολικής μουσικής δωματίου, που αποτυπώνει μια εποχή και αναδεικνύει το πορτρέτο ενός ανθρώπου που η ηθική του ακεραιότητα αφυπνίζει και εμπνέει.

 ΠΗΓΗ: http://www.toperiodiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου