Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Καθετί το λυπηρό είναι ένα ψέμα

 NAYERI DANIEL - ΠΑΤΑΚΗΣ 2022

 Σε ένα γυμνάσιο της Οκλαχόμα, ο Κχόσρου (που όλοι τον φωνάζουν Ντάνιελ) στέκεται μπροστά στο δύσπιστο κοινό ίων συμμαθητών του και μιλάει για την οικογένειά του, υφαίνοντας μαζί πραγματικές και φανταστικές ιστορίες από τη ζωή των Ιρανών προγόνων του, καθώς και μύθους βγαλμένους από την πλούσια περσική λαϊκή παράδοση.

Κατασκευάζει έτσι ένα μεγάλο παραμύθι με σκοπό να σώσει τη ζωή του.
Ή πιο σωστά, για να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην αλήθεια.
Ένας μαγευτικός και σαγηνευτικός συνδυασμός τρυφερότητας, χιούμορ και αφηγηματικής δύναμης. Ο Ντάνιελ ξεδιπλώνει μέσα στο φιλόξενο περιβάλλον μιας σχολικής τάξης μία ιστορία για να σώσει τη ζωή του, σαν μια σύγχρονη Σεχραζάντ στις Χίλιες και μία νύχτες.
Η αφήγηση πλέκεται αριστοτεχνικά, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό λογοτεχνικό καμβά. Καθώς γυρνάς τις σελίδες νιώθεις περίπου όπως οι πρόγονοί μας όταν μαζεύονταν γύρω από μια φωτιά και άκουγαν ιστορίες.
Ένα υποβλητικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα ειπωμένο με κέφι από έναν αξιαγάπητο νεαρό Ιρανό πρόσφυγα. Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο θέτει μεταξύ άλλων ερωτήματα όπως: Ποιος κατέχει την αλήθεια; Ποιος τολμά να την πει; Ποιος την πιστεύει;

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου