Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

«Ένα ποτάμι με βιβλία»

 Ο δρόμος της Ουτρέχτης γέμισε               με χιλιάδες βιβλία που φωτίζουν!

 

Ένα ποτάμι βιβλία γέμισε ένας κεντρικός δρόμος της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και όποιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει όποιο του αρέσει.

Ο λόγος; Μα το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας που διοργανώνεται στην ολλανδική πόλη και ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου  και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Η έναρξη του φεστιβάλ σηματοδοτήθηκε από που φωτίζουν και τοποθετήθηκαν στο δρόμο. Πρόκειται για ένα installation με 10.000 βιβλία που δημιουργήθηκε από την ισπανική καλλιτεχνική ομάδα Luzinterruptus.

Μάλιστα, αποτελεί και μία σιωπηρή διαμαρτυρία για τις συνέπειες της κίνησης στους δρόμους και την μόλυνση της ατμόσφαιρας στην ζωή της πόλης, αντικαθιστώντας τον θόρυβο και την ρύπανση με λέξεις, ποιήματα, σελίδες βιβλίων και απαλό φωτισμό. 

Τα 10.000 βιβλία συγκεντρώθηκαν από πολίτες της Ουτρέχτης, οι οποίοι παρέδωσαν παλιά βιβλία τους στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης και το κατάστημα second hand βιβλίων Kringloop de Arm, προκειμένου να τους δώσουν νέα πνοή.

Και -ποιος ξέρει!- μπορεί να λάμψουν ξανά σε βιβλιοθήκες ή κομοδίνα άλλων πολιτών, καθώς μπορεί όποιος θέλει να πάρει ένα από αυτά τα βιβλία στο σπίτι του.

Η Ουτρέχτη είχε ανακηρυχθεί από την UNESCO το 2017 πόλη της λογοτεχνίας, στο πλαίσιο του Δικτύου δημιουργικών πόλεων, καθώς διαθέτει 56 βιβλιοπωλεία, 200 εκδότες και 26 βιβλιοθήκες.

 

ΠΗΓΗ: https://www.npress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου