
Μη σας φανεί, λοιπόν, περίεργο αν αντί για αγχολυτικά χάπια ο γιατρός σάς δώσει μια λίστα με βιβλία να διαβάσετε. Η νέα μέθοδος ονομάζεται «βιβλιοθεραπεία» και εφαρμόζεται ήδη εδώ και εφτά περίπου χρόνια σε ιατρικά κέντρα της Αγγλίας.
Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο ασθενής πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος, επισκέπτεται το γιατρό του, εκείνος τον παραπέμπει σε ένα βιβλιοθεραπευτή, ο οποίος με τη σειρά του θα του φτιάξει μια λίστα με τα βιβλία που θεωρεί κατάλληλα για την περίπτωσή του.
Ο όρος «βιβλιοθεραπεία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1916 σε ένα τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Atlantic Monthly , ενώ ως θεραπεία έχει εφαρμοστεί στην Αμερική μόνο σε παιδιά στη δεκαετία του ’70. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί και οι υπέρμαχοι της μεθόδου, η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων μπορεί να χρησιμεύσει ως μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων μέσω της οποίας ο αναγνώστης βλέπει συνανθρώπους του να βιώνουν παρόμοια προβλήματα μ’ εκείνον.
Όλα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2004, όταν το National Institute for Clinical Excellence, ένας βρετανικός οργανισμός υγείας αποφάσισε να προωθήσει τη βιβλιοθεραπεία ως ένα καλό αντικαταθλιπτικό. Η πρωτοποριακή μέθοδος έγινε γρήγορα «της μόδας» εξαιτίας της ανησυχίας του ιατρικού κόσμου ότι συνταγογραφούνται περισσότερα αντικαταθλιπτικά απ’ ότι είναι απαραίτητο αλλά και εξαιτίας του αυξημένου κόστους της συμβατικής φαρμακοθεραπείας. Έτσι, αντί για φάρμακα, οι γιατροί προτείνουν την ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας, τα οποία μάλιστα «συνταγογραφούν» κανονικά.
Ήδη στη Βρετανία λειτουργούν περισσότερα από 50 κέντρα βιβλιοθεραπείας, όπου η μέθοδος εφαρμόζεται σε ολιγομελή γκρουπ που δεν ξεπερνούν τα 10 άτομα το καθένα. Σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, αλλά και με διαφορετικά προβλήματα : μαθησιακές δυσκολίες, Αλτσχάιμερ, ψυχικές διαταραχές, εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, καρκίνο, κ.ά.
Ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε η ανάγνωση ποιημάτων σε άτομα που πάσχουν από άνοια, αρκετά από τα οποία είχαν χάσει και την παραμικρή αίσθηση προσωπικής ταυτότητας, τόπου και χρόνου, ωστόσο ήταν σε θέση να απαγγείλουν αποσπάσματα που είχαν διδαχτεί στο σχολείο 70 χρόνια πριν.

Πηγή: Εφημ.ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου