...το «Μουσείο της Αθωότητας»
Το µυθιστόρηµα του Ορχάν Παµούκ (φωτογραφία) «Το Μουσείο της Αθωότητας» γράφτηκε το 2008. Δεν είναι απλώς ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα του, είναι και αυτό στο οποίο µυθοπλασία και πραγµατικότητα αναµειγνύονται µε έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Ο νοµπελίστας συγγραφέας σχεδίαζε να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο µε το όνοµα «Μουσείο της Αθωότητας» και κατά τη διάρκεια της συλλογής των αντικειµένων δεν κρατήθηκε κι έφτιαξε πρώτα αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει, δηλαδή ένα µυθιστόρηµα µε το ίδιο θέµα.
Τώρα όµως είναι αποφασισµένος να πραγµατοποιήσει και την αρχική του ιδέα, προσαρµόζοντάς την βέβαια σε σχέση και µε όσα προέκυψαν κατά τη συγγραφή του βιβλίου. Το «Μουσείο» θα φτιαχτεί µέσα στο 2011 και θα περιέχει αντικείµενα της καθηµερινής ζωής αλλά και τεχνουργήµατα που ανήκουν στους µυθιστορηµατικούς χαρακτήρες του βιβλίου. Ενός βιβλίου που αφηγείται όλη την πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας, της τελευταίας εικοσαετίας δηλαδή, όταν η µαζική εσωτερική µετανάστευση προς την Κωνσταντινούπολη ανθρώπων που έρχονταν να καλύψουν τις ανάγκες της βιοµηχανικής έκρηξης δηµιούργησε µια νέα, ευλαβική µεσαία τάξη που φέρνει τις σηµερινές κοινωνικοπολιτικές ανατροπές.
«Είµαι τυχερός που είµαι συγγραφέας του οποίου το αντικείµενο είναι πάντα µπροστά στα µάτια του», λέει ο Ορχάν Παµούκ.
Ως συγγραφέας που έχει αφοσιωθεί στην περιγραφή της Κωνσταντινούπολης, είναι πράγµατι τυχερός που µπορεί από το παράθυρό του να βλέπει και την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της πόλης και, µαζί, τους απαστράπτοντες ατσάλινους πύργους που ξεφυτρώνουν συνεχώς, δείγµα µιας καινούργιας, πρωτόφαντης στην Τουρκία οικονοµικής ανάπτυξης. (www.tanea.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου