Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Όταν "ο Παράδεισος είναι βιβλιοθήκη"...

"Πάντα φανταζόμουνα ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης", έλεγε ο Αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες। Πολλοί από αυτούς που περίμεναν καρτερικά, τηνΠέμπτη το βράδυ, έξω από τη Στοά του βιβλίου στην οδό Πεσματζόγλου, για να συμμετέχουν στο "Booknight", μάλλον τον φαντάζονταν κάπως έτσι. Η πρόσκληση εξάλλου ήταν σαφής: Αντί εισιτηρίου, οι προσερχόμενοι θα έπρεπε να δίνουν ένα τουλάχιστον βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους

Βραδιά βιβλίου (Booknight), ήταν ο τίτλος της πρωτότυπης εκδήλωσης, που οργάνωσαν τα καταστήματα Public, με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων βιβλίων για να πάνε σε ιδρύματα που έχουν ανάγκη: στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας,, στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στο Σισμανόγλειο και στο Γηροκομείο Αθηνών.

"Σκοπός μας είναι να φέρουμε το βιβλίο κοντά στους ανθρώπους, που δεν έχουν τα μέσα να έρθουν κοντά σε αυτό", ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο εμπορικός διευθυντής βιβλίου του Public, Βασίλης Βασιλείου.

Σε ότι αφορά στο πόσα βιβλία στοχεύουν να συγκεντρώσουν, ο ίδιος λέει: "Δεν έχουμε θέσει κάποιο συγκεκριμένο όριο. Με τη συμμετοχή του κόσμου και των εκδοτών ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τις 8.000. Είναι παρήγορο που υπάρχει εξαιρετική διάθεση για βοήθεια. Τις προάλλες μας πήρε μία κυρία από το Ν. Κόσμο, που έμαθε για τη δράση μας από το ραδιόφωνο και μας είπε :"Έχω σπίτι μου μία βιβλιοθήκη, ελάτε να την πάρετε!".

Από νωρίς το απόγευμα τεράστιες ουρές είχαν αρχίσει να σχηματίζονται, ξεκινώντας από τη Σταδίου και καταλήγοντας στην είσοδο της Στοάς του Βιβλίου. Η προσέλευση ήταν τέτοια, που εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους διοργανωτές, οι οποίοι σιγοψυθίριζαν μεταξύ τους, "ότι δεν περίμεναν να έχει τόσο μεγάλη απήχηση".

Με σακίδια πλάτης, αλλά και μεγάλες πλαστικές σακούλες για να τα μεταφέρουν πιο εύκολα, νεαροί φοιτητές, ηλικιωμένοι, ζευγάρια αλλά και οικογένειες με παιδάκια, περίμεναν υπομονετικά να φτάσει η σειρά τους για να χαρίσουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Λίγοι πάντως ήταν εκείνοι που αρκέστηκαν στο να φέρουν μόνο ένα. Όσοι δεν μπορούσαν να περιμένουν στις μεγάλες ουρές, τα εμπιστεύονταν στους πιο υπομονετικούς για να τα αφήσουν.

Όσον αφορά στους επίτιμους καλεσμένους της βραδιάς, δηλαδή τα βιβλία, μπορούσε κάποιος να χαθεί ανάμεσα στους χιλιάδες τίτλους που σχημάτιζαν αυτοσχέδιες στοίβες στην είσοδο της Στοάς....Από τους "Φτωχούς" του Ντοστογιέφσκι, τα "100 χρόνια μοναξιάς" του Μάρκες, τους "Κωμικούς έρωτες" του Κούντερα, τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη και το "Ζ" του Βασιλικού, ως τις "Μεγάλες Προσδοκίες" του Τσαρλς Ντίκενς και τα "Γράμματα σε μία νεαρή φίλη" του Κρίσνα Μούρτι. Πέρα από λογοτεχνικά, υπήρχαν και βιβλία ιστορίας, φωτογραφίας, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία για τον Κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες, καθώς και πανεπιστημιακά εγχειρίδια.

"Τα βιβλία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Αν μπορούσα να ευχηθώ κάτι στον μελλοντικό παραλήπτη τους, θα ήταν καλή ανάγνωση και καλά ταξίδια", εξηγούσε η 23χρονη Κωνσταντίνα.

Ο 32χρονος Αντρέας έφερε μαζί του τα "Γράμματα σε ένα νέο ποιητή" του Ρίλκε, παρόλο που, όπως είπε, θα πάει να το ξαναγοράσει. "Αυτό το βιβλίο, με έχει σημαδέψει, το χαρίζω γιατί προσδοκώ να το διαβάσει ακόμα ένας άνθρωπος, όποιος και αν είναι αυτός".

Από τα αυτά που συγκεντρώθηκαν, δεν έλειψαν και τα παιδικά. Ζωρζ Σαρή, Άλκη Ζέη, Πηνελόπη Δέλτα, Ευγένιος Τριβιζάς, Κάρολος Ντίκενς, είχαν την τιμητική τους.

Την "Μοβ Ομπρέλα" της Άλκης Ζέη, αγαπημένο βιβλίο των κοριτσιών θέλησε η κυρία Μαρία να χαρίσει στα παιδιά που νοσηλεύονται. "Αν θα έκανα μία ευχή, θα ήταν κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά να μπορούν να γεμίσουν μόνα τους τα ράφια της βιβλιοθήκης τους", έλεγε η ίδια.

Η βραδιά πέρα από τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα, περιελάμβανε και πολλή μουσική, με τους Χρήστο Θηβαίο, Νατάσα Μποφίλιου και Ελένη Τσαλιγοπούλου να τραγουδούν επί σκηνής. Νωρίτερα, οι Γιώργος Αμυράς, Νίκος Ορφανός, Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησαν για το αγαπημένο τους βιβλίο. Παρόντες ήταν και οι κομίστες της ομάδας Comicdom, (Σπύρος Δερβενιώτης, Μιχάλης Διαλυνάς, Γιώργος Μπότσος και Αλεξία Οθωναίου) που σχεδίασαν κόμικς πάνω σε κάποια προτυπωμένα βιβλία.

Το άγαλμα του Καρόλου Κουν που βρίσκεται στην είσοδο της Στοάς του Βιβλίου και του Θεάτρου Τέχνης, έμοιαζε χθες βράδυ να "χαμογελάει", περιτριγυρισμένο όπως ήταν από αμέτρητα βιβλία, "δοσμένα" με αγάπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου