Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2009


Η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009, που αφορούν σε εκδόσεις του 2008.
Η επιτροπή των βραβείων κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται, ομόφωνα, στο σπουδαίο, διεθνούς φήμης ποιητή, ομότιμο καθηγητή της Συγκριτικής της Λογοτεχνίας, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Συντέλεια», Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του (ποιητικού, πεζογραφικού, δοκιμιακού, παιδαγωγικού).
Το Βραβείο Περιοδικού απονέμεται, κατά πλειοψηφία, εξ ημισείας στα περιοδικά «Πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του «Η κρυφή συλλογή».
Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται, ομόφωνα εξ ημισείας, στους: Τόλη Νικηφόρου για το έργο του «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες».
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται, ομόφωνα, στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «Θολός βυθός».
Το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο «Ασκήσεις αυτογνωσίας».
Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται, ομόφωνα, στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - : Η δίκη της «Επιθεώρησης τέχνης» το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου».
Την επιτροπή των βραβείων αποτελούν οι:
Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κριτικός.
Αθανασόπουλος Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανδρειωμένος Γεώργιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Νομικός.
Σχινά Αικατερίνη, Κριτικός Βιβλίου.
Λεονάρδος Γεώργιος, Συγγραφέας.
Νιάρχος Αθανάσιος, Ποιητής, Δοκιμιογράφος.
Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνος, Συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου