Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ανα-γνώστες...Aνα-γνώσεις...Aνα-γνώσματα

Μια γλαφυρή και περιεκτική προσέγγιση της καταστροφής του αμερικανικού «αυτοκρατορικού ονείρου» στο ναρκοπέδιο που οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αποτελεί το βιβλίο «Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό» του Σταύρου Λυγερού, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Ο συγγραφέας ξεκινά από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος, όπως γράφει, «δρομολόγησε την υλοποίηση της αυτοκρατορικής στρατηγικής των Νεοσυντηρητικών για το "νέο αμερικανικό αιώνα"».
Το σχέδιο κατέρρευσε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, γράφει ο συγγραφέας, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η αμερικανική ηγεμονία και τελικά να ενισχυθεί ο πολυπολικός χαρακτήρας του διεθνούς συστήματος.
Η εκλογή Ομπάμα και το άνοιγμά του στο μουσουλμανικό κόσμο που δοκιμάζεται στο μέτωπο του Παλαιστινιακού και οι νέες ισορροπίες σε πλανητικό επίπεδο αποτελούν κεντρικό σημείο της ανάλυσης, η οποία επεκτείνεται και στην Τουρκία. Το «βαθύ κράτος» της τελευταίας, η σύγκρουση του κεμαλικού κατεστημένου με το πολιτικό Ισλάμ, το κουρδικό πρόβλημα και ο ρόλος του ΡΚΚ, ο Νεοοθωμανισμός και η σχοινοβασία της αμερικανικής διπλωματίας στο τρίγωνο Αγκυρα - Κούρδοι - Βαγδάτη, ιδωμένα με μια «ελληνική ματιά» καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου, συνθέτοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου