Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Νάνος Βαλαωρίτης: Ψίχουλα στη λογοτεχνία!

 (Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ -enet)
Τα λευκά γένια του 89χρονου Νάνου Βαλαωρίτη δεν δείχνουν μόνον την ηλικία του ποιητή. Δείχνουν κυρίως τη μακρά πορεία του μέσα στην ποίηση ως τρόπο ζωής και μέσα στη ζωή, με όχημα την ποίηση.
Η απονομή έχει γίνει: ο υπουργός συγχαίρει τον Νάνο Βαλαωρίτη. Τα χαμόγελα αναμενόμενα «Τα οικονομικά μέτρα μάς έχουν ταράξει», ήταν η αντίδραση ενός γεμάτου ανθρώπου, ο οποίος έχει μοιράσει τη βιογραφία του μεταξύ λογικής και συναισθήματος. «Η λογοτεχνία είναι το ελάχιστο, είναι τα ψίχουλα, που έχουν ξοδευτεί όλα αυτά τα χρόνια», ήταν το σχόλιό του για τη ζοφερή επικαιρότητα, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.
Η φετινή απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, τη Δευτέρα 17 Μαΐου στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, δεν ήταν λαμπερή, κοσμική ή γκλάμορους. Είχε, όμως, πολλή χαρά και τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο παρόντα.

Ο κόσμος της λογοτεχνίας έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας σε δύσκολους καιρούς, ακόμη κι όταν, όπως μας εξομολογήθηκε ο Αργύρης Χιόνης, «κατατρύχεται από γκρίνια, αρνητική κριτική και απαξίωση». «Είμαστε συνυπεύθυνοι, όταν τρέχουμε κάθιδροι πίσω από τα βραβεία», πρόσθεσε, αναζητώντας τις αιτίες μιας από τις κακοδαιμονίες του χώρου των γραμμάτων.
Ο Γιάννης Ατζακάς, οπωσδήποτε, δεν κρύβει το χαμόγελό του. «Νομίζω ότι μου φορτώνουν μία ευθύνη, αλλά δεν ξέρω απέναντι σε ποιους. Θα ένιωθα ευτυχισμένος αν γνώριζα ότι κάποιοι αναγνώστες, κυρίως οι νεότεροι, θα μπορούσαν να διακρίνουν στον "Θολό βυθό" τη μεγάλη ηθική δύναμη καρτερίας και απαντοχής που εκπηγάζει από τον ήρωα του βιβλίου, το αδύναμο παιδί των παιδουπόλεων εκείνης της αδυσώπητης εποχής», ήταν η προσδοκία του από το βραβευμένο μυθιστόρημά του. Εχοντας συνείδηση ότι βρισκόμαστε πλέον σ' ένα μεταίχμιο, δήλωσε ότι «περνάμε πάνω ακριβώς στην κόψη δύο εποχών».
Η απονομή δεν ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Παύλο Γερουλάνο, για να μοιράσει υποσχέσεις στον χώρο του βιβλίου, που αγωνίζεται κυρίως μόνος του να επιβιώσει, χωρίς να στηρίζεται σε κρατικές επιχορηγήσεις. Η ομιλία του κινήθηκε εντός του τυπικού και ενισχυτικά υπέρ του θεσμού του Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας: «Δική μας δουλειά», είπε, «είναι να στηρίξουμε και να βελτιώσουμε αυτό τον σημαντικό θεσμό. Γιατί ένα Κρατικό Βραβείο, πέραν της ηθικής αναγνώρισης που αποτελεί για ένα συγγραφέα, μπορεί να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της καλής φήμης του βιβλίου του. Ως ενισχυτικός παράγοντας της αναγνωσιμότητάς του. Χρέος της Πολιτείας είναι να στηρίζει, όπως και όσο μπορεί, το καλό βιβλίο».

Τα βραβεία αναλυτικά:

* Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Νάνος Βαλαωρίτης
**Ποίησης: Λευτέρης Πούλιος «Η κρυφή συλλογή»
* Διηγήματος: Τόλης Νικηφόρου «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» και Αργύρης Χιόνης «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» (εξ ημισείας)
* Μυθιστορήματος: Γιάννης Ατζακάς «Θολός βυθός»
* Κριτικής-δοκιμίου: Χρίστος Ρουμελιωτάκης «Ασκήσεις αυτογνωσίας»
* Χρονικού-μαρτυρίας: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου «Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο. Η δίκη της "Επιθεώρησης Τέχνης" το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου»
* Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» και Φωτεινή Φραγκούλη «Εφτά ορφανά μολύβια... εφτά ιστορίες» (εξ ημισείας)
* Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: Κατερίνα Βερούτσου «Νεράιδα πάνω στο Ελατο» και Θανάσης Δήμου «Μια χειμωνιάτικη ιστορία» (εξ ημισείας)
* Βιβλίου γνώσεων για παιδιά: Σάκης Σερέφας «Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου»
* Λογοτεχνικού περιοδικού: «Πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» (εξ ημισείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου