Πριν από χρόνια σε μια διαφήμιση στην TV, μία κοπέλα περιμένει στο αεροδρόμιο τον "καλό της" -που γνώρισε "δι΄ αλληλογραφίας"- έχοντας τη φωτογραφία του στο χέρι. Όμως -φευ!- αντί του νέου άνδρα, παρουσιάζεται κάποιος "ώριμος" κύριος, ο οποίος βλέποντας τη φωτογραφία στο χέρι της έκπληκτης κοπέλας, εξηγεί με χαρακτηριστική ελληνο-αγγλική προφορά: "Α, this? Last year!"
Θυμήθηκα τη διαφήμιση αυτή, όταν διάβασα δύο σχόλια με παρόμοιο περιεχόμενο στο blog "taxalia" και στο "syrostoday".
Το πρώτο σχόλιο:
"Το Μάρτιο 2009 -ο σημερινός- Υφυπουργός Οικονομίας Μ. Μπολάρης κατακεραύνωνε τον κ. Σπηλιωτόπουλο και την τότε κυβέρνηση γιατί "κινδύνευε με κλείσιμο η παιδική βιβλιοθήκη..." Μάλιστα έλεγε ότι "ο θεσμός των Παιδικών Βιβλιοθηκών γνώρισε τεράστια επιτυχία και έτυχε κοινωνικής αναγνώρισης, τόσο στην επαρχία και στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, όσο και σε μεγάλα αστικά κέντρα" και ζητούσε "η πολιτεία να αγκαλιάσει το θεσμό, να ξεπεράσειτα εμπόδια και να δώσει μία οριστική λύση που θα επιτρέψει τον Ο.Π.Ε.Β. να συνεχίσει το έργο του με αξιοπρέπεια."Όλα αυτά το 2009Τελικά οι παιδικές βιβλιοθήκες έκλεισαν επί υφυπουργείας του έναν χρόνο μετά, το Μάρτιο 2010!Μήπως θα έπρεπε σήμερα να πει κάτι για αυτό ο κ. Υφυπουργός ή κάποιος από την κυβέρνηση;" (taxalia)
(Πληροφορίες που φέρουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο να ...κατακεραυνώνει τον κ. Μπολάρη και την κυβέρνηση "γιατί οδηγεί σε κλείσιμο την παιδική βιβλιοθήκη, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία και έτυχε κοινωνικής αναγνώρισης, τόσο στην επαρχία και στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, όσο και σε μεγάλα αστικά κέντρα και για το λόγο αυτό οφείλει η πολιτεία να αγκαλιάσει το θεσμό, να ξεπεράσει τα εμπόδια και να δώσει μία οριστική λύση που θα επιτρέψει τον Ο.Π.Ε.Β. να συνεχίσει το έργο του με αξιοπρέπεια ", ελέγχονται ως ...ανακριβείς!)
Το δεύτερο σχόλιο:
'' 4η εκδήλωση-διαμαρτυρία παιδιών για την αναστολή λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης..." (syrostoday)
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά γινόμαστε (απαθείς;) θεατές του ίδιου έργου που θυμίζει "θέατρο του παραλόγου". Ενός έργου που οι -ανήκοντες σε "διαφορετικούς θιάσους"- πρωταγωνιστές του από "χρόνο σε χρόνο" απλώς εναλλάσσονται στους ρόλους διατηρώντας τους διαλόγους ανέπαφους. Από τη μια ο "κυβερνητικός θίασος" υπερασπίζεται -εν λευκώ- με θέρμη τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και από την άλλη ο "αντιπολιτευτικός θίασος" με πύρινους λόγους καταγγέλει τις ίδιες αποφάσεις...
Όταν "έλθει το πλήρωμα του χρόνου" και οι εκλογές αναδείξουν νέα κυβέρνηση, τότε τα μέλη των δύο θιάσων, ανταλλάσσουν τα κείμενα που αποστήθιζαν και αρχίζουν από διαφορετικούς ρόλους αυτή τη φορά να κατακεραυνώνουν οι μεν τους δε! Οι χτεσινοί κυβερνητικοί -και σημερινοί αντιπολιτευόμενοι-που τα έβλεπαν όλα "ρόδινα", αυτά τα ίδια τώρα τα βλέπουν "μαύρα και άθλια" και γι΄ αυτό τα καταγγέλλουν και τα καταψηφίζουν! Ταυτόγχρονα οι χτεσινοί αντιπολιτευόμενοι -και σημερινοί κυβερνητικοί- βρίσκουν "ρόδινα" όσα καταψήφιζαν και λένε "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ" !
Το παράδοξο είναι ότι οι πρωταγωνιστές και των δύο θιάσων χρησιμοποιούν τα ίδια λόγια,τους ίδιους διαλόγους, τις ίδιες "ατάκες", σε βαθμό που αν διαβάσει κάποιος τους διαλόγους ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που τους αποδίδουν, δεν θα καταλάβει ούτε ποιος τα λέει ούτε πότε τα είπε.
"Θα σας ...εξαφανίσωμεν !" |
Εάν δεν ζούμε το θέατρο του παραλόγου, τότε, τι συμβαίνει; Ποιον πρέπει να ρωτήσουμε; Μήπως τον ...Ιονέσκο;
Μήπως, τελικά, υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς που επί σειράν ετών πληρώνουμε "ακριβό εισιτήριο" για να βλέπουμε συνεχώς "το ίδιο έργο", με τους "ηθοποιούς" να εναλλάσσονται στον ίδιο ρόλο (του...Μαυρογιαλούρου);
http://www.youtube.com/watch?v=yfhQ8hfRmm8
ΑπάντησηΔιαγραφή