"Το βραβείο αφενός ανασκευάζει εδραιωμένες πεποιθήσεις, όπως λ. χ. ότι οι Ελληνες ή οι μεσογειακοί λαοί δεν διαβάζουν. Για να υποστηρίξει όμως κανείς ότι κάποιος δεν διαβάζει ή δεν επισκέπτεται βιβλιοθήκες θα πρέπει να εξετάσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών... Το Ιδρυμα Γκέιτς επιβραβεύει τη διάχυση της τεχνολογίας σε απομακρυσμένες περιοχές, την καινοτομία στον τρόπο παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στη γνώση. Ουσιαστικά επιβραβεύει την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, τον τρόπο με τον οποίο αναπτυχθήκαμε και την ανταπόκριση του κοινού... "(Γιάννης Τροχόπουλος-διευθυντής της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής)
Μεγάλη διεθνή αναγνώριση συνιστά για την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το βραβείο του Ιδρύματος του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς που έλαβε προ ημερών στη Σουηδία ο διευθυντής του Ιδρύματος Γιάννης Τροχόπουλος. Είναι το βραβείο "Πρόσβασης στην Εκμάθηση", αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και επιβραβεύει την ελληνική βιβλιοθήκη για την πρωτοπορία της σε θέματα τεχνολογίας, καθώς και για τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας μέσα από τη λειτουργία της. Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Γκέιτς, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάζεται ως "ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης βιβλιοθήκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό".
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του κεντρικού της κτιρίου, του παραρτήματος, και των δύο κινητών βιβλιοθηκών της, οι οποίες επισκέπτονται περισσότερα από 50 δανειστικά κέντρα σε περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 90.000 τίτλους βιβλίων. Εκτός από το έντυπο υλικό η συλλογή περιλαμβάνει και σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό. Εχει 23.000 εγγεγραμμένα μέλη και υπολογίζεται ότι μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4 εκατομμύρια δανεισμοί. (news.kathimerini.gr)
Αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων τόσο ο διευθυντής, όσο και το προσωπικό και οι συνεργάτες της βιβλιοθήκης της Βέροιας, όχι μόνο γιατί πήραν το διεθνές βραβείο, αλλά –κυρίως- για τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές τους και την επιθυμία τους να καταστήσουν τη βιβλιοθήκη «ζωντανό κύταρο της τοπικής κοινωνίας» και «κέντρο ανάπτυξης της δημιουργικότητας». Ελπίζουμε ότι η περίπτωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας θα γίνει λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας, δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές κλπ.( Έστω και τώρα, παραμονές δημοτικών εκλογών, ας δείξουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι το ενδιαφέρον τους για τη βιβλιοθήκη του δήμου τους ή έστω των σχολείων της αρμοδιότητάς τους! Ποτέ δεν είναι αργά!)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου