Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αγανακτήστε!

Είναι γεγονός! Το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Γάλλου αντιστασιακού και διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ «Αγανακτήστε », πρώτο στη λίστα bestseller στη Γαλλία με περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα, κυκλοφορεί στα ελληνικά.
Τι τύχη για µας τους εκδότες που έχουµε την ευκαιρία να τροφοδοτήσουµε τους αναγνώστες µε την πείρα αυτού του ακούραστου αγωνιστή, αυτού του συντελεστή της οικουµενικής Διακήρυξης των δικαιωµάτων του ανθρώπου το 1948, που υπήρξε Πρέσβης της Γαλλίας και που ανακηρύχθηκε αξιωµατούχος της Λεγεώνας της Τιµής!

Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, ο Στεφάν Εσσέλ ανατράφηκε με τον αριστερό αντικομφορμισμό των γονιών του (είναι γιος του συγγραφέα Φραντς Εσελ και της ζωγράφου Ελεν Γκρουντ, του ζευγαριού που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφό στην ταινία «Ζυλ και Τζιμ») και αφού γλίτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Ντόρα-Μίτελµπαου,αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι σήμερα δηλώνει βαθιά αριστερός άνθρωπος, που στέκεται δίπλα στους άστεγους, τους μετανάστες, όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται, σε κάθε χώρο, εναντίον των αδικιών του κόσμου.
«Η κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση.Ψάξτε και θα τη βρείτε σε πολλά γύρω μας: την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους πολύ φτωχούς από τους πολύ πλούσιους,τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και τους Ρομά, την άθλια κατάσταση του πλανήτη, τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών» τόνισε ο Εσσέλ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Ο πολίτης».
«Η επικρατούσα λογική είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, επειδή τα πράγματα δεν αλλάζουν και επειδή οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται από τους έχοντες.Ομως,όπως λέει και ο ΖανΠολ Σαρτρ, ο αδιάφορος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος» συμπληρώνει με νόημα ο γηραιός πρώην αντιστασιακός.
«Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε, την ώρα που ξεθεμελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις» προσθέτει ο Εσσέλ, καταλήγοντας πως «το μέλλον είναι η νεολαία. Γι΄ αυτό εξοργιστείτε. Εξεγερθείτε!».
Ας ακούσουµε λοιπόν τον Στεφάν Εσσέλ, που µας καλεί σε µια «ειρηνική εξέγερση».(NEWSLETTER-Εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου