Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

PUBLIC BOOK FACE

150.000 βιβλία περιµένουν «like» 
 Της Μικέλας Χαρτουλάρη

Εσείς έχετε ψηφιακή βιβλιοθήκη; Καιρός να αποκτήσετε! Και µε αυτή την αφορµή να κάνετε βιβλιογνωριµίες και βιβλιοδιαλόγους, σερφάροντας σε χιλιάδες τίτλους της ελληνικής αγοράς και στους συγγραφείς τους. Μια νέα βιβλιοεποχή γεννιέται.
Εξι στους δέκα Ελληνες δεν διαβάζουν βιβλία, µας είπε η έρευνα του ΕΚΕΒΙ· και η δικαιολογία που δίνει το 39% απ’ αυτούς είναι ότιδεν έχουν τον απαραίτητο χρόνογια να πάνε προς το βιβλίο. Τώρα όµως η απόσταση αυτή ελαχιστοποιείται, διότι τα βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά θα έρχονται αυτά να συναντήσουν τον αναγνώστη, όπου και να βρίσκεται, στην ψηφιακή του οθόνη!
Η πρωτοβουλία ανήκει στην αλυσίδα καταστηµάτων «Public», που εδώ και ένα δεκαήµερο εγκαινίασε την πιο εξελιγµένη διαδικτυακή κοινότητα για το βιβλίο: την Public Book Face, έναν ιστότοπο µε εντυπωσιακή χωρητικότητα, στο facebook. Χάρη σε αυτό το έξυπνα σχεδιασµένο διαδραστικό πρόγραµµα, κάθε χρήστης του facebook µπορεί µε ένα κλικ να περιηγηθεί 150.000 τίτλους ελληνικούς ή µεταφρασµένους στα ελληνικά, µπορεί να µάθει τα πάντα για το περιεχόµενό τους και για τους συγγραφείς τους (κλικ Βιβλιοθήκη – η κατάταξη είναι ειδολογική, αλλά µακάρι να γίνει και θεµατική κάποια στιγµή), µπορεί να τους σχολιάσει (κλικ Τοίχος), να συµµετάσχει σε συζητήσεις (κλικ Συζητήσεις) ή διαγωνισµούς που θα ανοίγουν στο Public Book Face ή να ενηµερωθεί για τα µπεστ σέλερ της κάθε εβδοµάδας, αλλά και να διαµορφώσει την προσωπική του ψηφιακή βιβλιοθήκη µε τα διαβάσµατά του (κλικ Ράφι)! Ετσι, µέσα από αυτόν τον ιστότοπο που θα ανατροφοδοτείται διαρκώς, µπορεί να αποκτήσει ένα νέο δίκτυο φίλων µε τους οποίους θα µοιράζεται τα βιβλιο-γούστα του και τις βιβλιο-πληροφορίες του.
Είναι φυσικά σαφές πως υπάρχει και µια εµπορική παράµετρος σε όλα αυτά: να γεννήσουν δηλαδή αυτές οι συζητήσεις µεταξύ φίλων µια νέα γενιά αναγνωστών -πελατών που, κι αν δεν είναι ακόµα µυηµένοι, κι αν δεν είναι βιβλιόφιλοι µε βούλα, θα είναι πάντως ενηµερωµένοι.
Η αξία και το ενδιαφέρον αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει νέο ρυθµό και νέες διεξόδους όχι µόνο στην αγορά των έντεκα καταστηµάτων (εννιά στην Ελλάδα και δύο στην Κύπρο) «Public», αλλά σε ολόκληρη την αγορά του βιβλίου, όχι µόνο στους εµπορικούς αλλά και στους αντιεµπορικούς ή «δύσκολους» τίτλους. Χάρη στην εµπνευσµένη και ενθουσιώδη οµάδα στελεχών του «Public», που µε επικεφαλής έναν άνθρωπο του χώρου – τον Βασίλη Βασιλείου – τρέχει το Public Book Face, αυτό το πρόγραµµα έχει ένα βιβλιοφιλικό πνεύµα. Αυτό είναι και το µυστικό του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάνοντας κλικ στις «Βιβλιο-ρήσεις», διαβάζει κανείς απόψειςδιάσηµων συγγραφέων: ο Ουίλιαµ Στάιρον λ.χ. θεωρεί ότι «ένα καλό βιβλίο πρέπει να σε αφήνει εντελώς εξαντληµένο στο τέλος».
Ενώ και οι δικοί µας «Φίλοιτης εκστρατείας για το βιβλίο» εξοµολογούνται µεταξύ άλλων στο ανάλογο κλικότι «µε ταβιβλία έχω τη µακροβιότερη σχέση: µαζί τους έχω γνωρίσει αλλά και έχω αποφύγει γυναίκες» (Κωνσταντίνος Τζούµας) ήότι «λίγους µήνες αφότου διαβάσουµε ένα βιβλίο, δεν θυµόµαστεσχεδόν τίποτα γύρω από αυτό. Εκείνο που θυµόµαστε για καιρό είναι αν περάσαµε καλά διαβάζοντάς το. Η ανάµνηση της απόλαυσης είναι η µόνη ανάµνηση που δενµας εγκαταλείπει» (Αλκη Ζέη).
Μέσα από αυτόν τον ιστότοπο που θα ανατροφοδοτείται διαρκώς, µπορεί κανείς να αποκτήσει ένα δίκτυο φίλων µε τους οποίους θα µοιράζεται τα βιβλιο-γούστα και τις βιβλιοπληροφορίες του (www.tanea.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου