Η 9η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO, με οργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού, την Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).
Η Έκθεση εδώ και 8 χρόνια είναι το ετήσιο ραντεβού των εκδοτών και των αναγνωστών. Φέτος δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω της βαθιάς κρίσης που πλήττει τη χώρα. Έξι εκδότες δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι παρόντες στο ραντεβού, 60 όμως ήδη, και παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν κάνει την εγγραφή [εκδόσεις: Πατάκη, Εστία, Μεταίχμιο, Ίκαρος, Gutemberg, Ποταμός, Ιανός, Ίων, Κυριακίδης, Καπόν, Καλέντη, Γαβριηλίδης, Σουσαέτα, Ζήτη, Κίρκη, Παρίκος, Αιώρα, Διάπλαση, Κόκκινο, Εκδοτική Αθηνών κ.λπ.] γιατί θεωρούν ότι η Έκθεση πρέπει να γίνει και ότι αν δεν διοργανωθεί θα «γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω».
Πολλοί άλλοι έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους χωρίς να έχουν στείλει ακόμη την εγγραφή (η τελική λίστα θα δοθεί όταν λήξει η προθεσμία εγγραφών, δηλαδή στο τέλος του μήνα). Όμως, οι διοργανωτές της Έκθεσης, κατανοώντας απόλυτα τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκδοτικός κόσμος, ερευνούν ακόμη τα περιθώρια των δυνατοτήτων προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους εκδότες και όσους έχουν ήδη εγγραφεί αλλά και όσους επιθυμούν να εγγραφούν.
Για τις προσπάθειες αυτές μίλησε ο Γενικός διευθυντής της Helexpo κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου: «H Helexpo, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των εκδοτών για βελτίωση της αρχικής πρότασης προς τους εκδότες σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΒΘ, προχώρησε σε παροχή έκπτωσης 20% σε όσα περίπτερα έχουν περισσότερες από 2 όψεις και σε έκπτωσης 10% για όσα περίπτερα έχουν 2 όψεις. Παράλληλα, βελτίωσε την αρχική της απόφαση για δωρεάν παροχή 6 τετραγωνικών μέτρων με δομή, με την παροχή δωρεάν 7,5 τ.μ. με δομή, ούτως ώστε να διευκολύνει τις εκδοτικές εταιρείες και να περιορίσει στο ήμισυ την επιβάρυνσή τους».
Κοντά στους εκδότες είναι επίσης και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ταξίδεψε στην Αθήνα για να εκφράσει την αμέριστη έμπρακτη και ηθική υποστήριξή του. Να διευκρινίσουμε ότι η ΔΕΒΘ χρηματοδοτείται από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που της επιτρέπει να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο (με την οργάνωση μεγάλων και ουσιαστικών παιδικών και εφηβικών γωνιών, με θεματικά περίπτερα με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, τη διοργάνωση πολλών αμφιθεάτρων για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα των εκδοτών, το διεθνές άνοιγμα με την τιμώμενη χώρα και την ευκαιρία να ανοίξει μέσω πολλών εκδηλώσεων ένα παράθυρο στον έξω κόσμο, κ.λπ.). Το ΕΣΠΑ δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες της Έκθεσης αλλά είναι ένα «δυνατό χέρι βοηθείας». Στην Αθήνα δεν υπάρχει η δυνατότητα για ανάλογο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης άλλων πόρων.
Τιμώμενη χώρα η Σερβία και ο Εμίρ Κουστουρίτσα στα εγκαίνια Η Σερβία, χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση (Ίβο Άντριτς, Ντανίλο Κις, Μίλοραντ Πάβιτς) και λαμπερό παρόν και μέλλον (Ντούσαν Κοβάσεβιτς, Βλάντισλαβ Μπάγιατς, Ντράγκαν Βέλικιτς, Βίντα Ογκνιένοβιτς, Γκόραν Πέτροβιτς, κ.ά.), θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΒΘ ανταποδίδοντας παράλληλα τη φιλοξενία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου το 2009.
Δέκα από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Σέρβους συγγραφείς θα συναντηθούν με το ελληνικό κοινό, ενώ πρόσωπο-έκπληξη αποτελεί η παρουσία του διεθνούς, πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα (Emir Kusturica), με την ιδιότητα αυτή τη φορά του συγγραφέα (εκτός από αυτές του σκηνοθέτη και μουσικού), για την παρουσίαση του πρώτου αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Εγώ πού βρίσκομαι σε αυτή την ιστορία;» (προσωρινός τίτλος) που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη λίγες ημέρες πριν από την Έκθεση. Ακόμη το Σερβικό περίπτερο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ίβο Άντριτς – λογοτέχνης και/ή διπλωμάτης» με εκθέματα από το Μουσείου Ίβο Άντριτς, με τη επιμέλεια της διευθύντριας του Μουσείου και συγγραφέως Tatjana Koricanac.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία διατηρεί έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική λογοτεχνία, είναι η χώρα που μεταφράζει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα λογοτεχνικά έργα (457 τίτλους ελληνικών βιβλίων στη σερβική γλώσσα καταγράφει το αρχείο μεταφρασμένων βιβλίων του ΕΚΕΒΙ) ενώ δεν παύει να μας τροφοδοτεί με νέο λογοτεχνικό υλικό (περισσότερα από 100 μεταφρασμένα σερβικά βιβλία κυκλοφορούν στην Ελλάδα).
Focus στα Βαλκάνια με τη διοργάνωση του 1ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης Ποιητές και ποιήτριες από εννιά χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) θα συμμετάσχουν στο 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 24 και 25 Μαΐου, στο πλαίσιο της 9ης ΔΕΒΘ.
Η ιδέα και πρωτοβουλία είναι της Εταιρείας Συγγραφέων με σκοπό το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης να πάρει τη μορφή ενός ετήσιου πολιτιστικού θεσμού, ικανού να ανοίξει και να εδραιώσει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, να αναδείξει τα κοινά τους πολιτισμικά στοιχεία, να γεφυρώσει τις τυχόν διαφορές τους, να προβάλει το ποιητικό και λογοτεχνικό τους πρόσωπο, να προωθήσει τη σύσφιγξη των σχέσεων των βαλκανικών χωρών μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη σκέψη, τη δημιουργία, τον πολιτισμό.
Θεματική έκθεση: «Θεσσαλονίκη – 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της», και οργάνωση κύκλου συναντήσεων «Μνήμη και Ιστορία» Αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και την ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι φέτος η θεματική έκθεση. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο 150 τ.μ. θα διοργανωθούν μεταξύ άλλων: έκθεση βιβλίων για τη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης/Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Θεσσαλονίκης), έκθεση τεκμηρίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), έκθεση εφημερίδων εποχής που παρουσιάζουν τα εκατό σημαντικά γεγονότα του αιώνα στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ), έκθεση καρτ ποστάλ εποχής που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή της εβραϊκής κυρίως κοινότητας της πόλης, 1897-1917 (από την προσωπική συλλογή του Γιάννη Μέγα σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καπόν).
Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα προβάλλεται σπάνιο τηλεοπτικό υλικό και αφιερωματικά ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει η ΕΤ3 με αφορμή την επέτειο.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βρειτε στον κόμβο 9η ΔΕΒΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου