Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων...

«Κάθεται και λιάζεται σ’ ένα παγκάκι στην παραλία, κοντά στον Πύργο. Είναι ώρες δειλινού, εκεί που σμίγουν τα χρώματα της μέρας με τις ορμήνειες της νύχτας. Εμπιστεύεται την ψυχή του σ’ ένα γλάρο κι αυτός την ταξιδεύει στη ρέμβη του Θερμαϊκού. Ώρες περίεργες όπου οι ήχοι της πόλης αρχίζουν να χωνεύονται και να γίνονται σουρντίνα, ήχος μακρόσυρτος και μυστήριος. Ώρες που η Θεσσαλονίκη ζει στην εποχή μιας αλλόκοτης ηδονής, για όσους έχουν κάποια ευαισθησία να τη νιώσουν. Οι άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι να απολαύσουν το βίντεό τους, να χωνευτούν σε μια καφετέρια, σ’ ένα σουβλατζίδικο... Αυτός περιμένει το γλάρο να φέρει την ψυχή του από τις παραλίες...» 

Δεκαέξι διηγήματα-ιστορίες περιλαμβάνει το πρόσφατο βιβλίο του Αντώνη Δελώνη, αυτού του «αιώνιου έφηβου» που δεν σταματά να μάς εκπλήσσει ευχάριστα συνεχίζοντας ακάματα να γράφει και να εκδίδει.
Λένε για το καλό κρασί πως με τον καιρό γίνεται καλύτερο. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς διαβάζοντας τη συλλογή διηγημάτων «ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΙΔΕΩΝ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΕΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. Διαβάζεις τις ιστορίες και γουλιά γουλιά απολαμβάνεις το «μεθυστικό κρασί» της γραφής του Αντώνη Δελώνη.
Ιδέες, συναισθήματα, καθημερινός αγώνας και άγχος , αλλά και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, από ανθρώπους που συναντούμε καθημερινά.
Ιστορίες που ανατρέχουν στο χτες, επιστρέφουν στο σήμερα, «κρύβουν» μέσα τους το όραμα για τις μέρες που έρχονται. Ένα αρμονικό συνταίριασμα του χτες με το αύριο, όπως με μαεστρία επιχειρεί ο Αντώνης Δελώνης .
Δεκαέξι διηγήματα με μια διάχυτη μελαγχολία-παράπονο κάποιες φορές-που όμως τελικά αφήνουν αχτίδες αισιοδοξίας για τα μελλούμενα. Διηγήματα με διαφορετικούς φαινομενικά πρωταγωνιστές «ρομαντικούς, γραφικούς, εκκεντρικούς, φευγάτους ή και δον Κιχώτες», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Διαφορετικές αφορμές για τον καθένα, αλλά ουσιαστικά ΜΙΑ η αιτία: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

 Ιστορίες που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ψήγματα από τον πλούσιο σε εμπειρία βίο του Αντώνη Δελώνη, «κομμάτια από το παζλ των εμπειριών» του Δάσκαλου, ιδιότητα που δεν έπαψε να θεωρεί τίτλο τιμής ,θα το αντιληφθούμε πολλές αφορές αυτό διαβάζοντας τα διηγήματά του.

 Διαβάστε-απολαύστε το διήγημα «Συλλέκτης Ιδεών» και αναζητήστε στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο.
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΩΝΗΣ, «Συλλέκτης ιδεών», εκδόσεις ΝΕΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου