Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τα μαθηματικά της ζωής...

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μαθηματικά, η γλώσσα της καθαρής αφαίρεσης με τη βιολογία, τη γλώσσα της ζωής και των πολύπλοκων οργανικών μορφών ; Το ερώτημα έχει συναρπαστικές απαντήσεις, δοσμένες από τον πλέον κατάλληλο αφηγητή και επιστήμονα : τον Ian Stewart, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Ουόρικ και συγγραφέα βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης που έγιναν μπεστ σέλερ, για να θυμηθούμε μόνο τα βιβλία : «Παίζει ο Θεός ζάρια ;» , «Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό» που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ.
Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί στη γλώσσα μας και το νέο βιβλίο του, «Τα Μαθηματικά της ζωής», επικεντρωμένο στη σχέση των μαθηματικών με τη βιολογία.

Ο συγγραφέας θεωρεί αυτή τη σχέση γόνιμη, «μια πλούσια πηγή γεμάτη ερωτήματα». Και σημειώνει : «Αν τον εικοστό αιώνα η κινητήρια δύναμη πίσω από την εμφάνιση των νέων μαθηματικών ήταν οι φυσικές επιστήμες, στο εικοστό πρώτο αιώνα τον ίδιο ρόλο θα αναλάβουν οι επιστήμες της ζωής».
Το πλήθος των ερωτημάτων που εγείρουν οι σύγχρονες ανακαλύψεις στη βιολογία δεν θα μπορούσε να απαντηθεί χωρίς τη βοήθεια των μαθηματικών, λέει στον πρόλογο του βιβλίου του. Και εξηγεί :
«Τα Μαθηματικά της ζωής εξυμνούν τον πλούτο της γνώσης που έχει προκύψει από τη διασύνδεση μαθηματικών και βιολογίας, από το Πρόγραμμα για τη Χαρτογράφηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, τη δομή των ιών και την οργάνωση του κυττάρου, μέχρι τη μορφή και τη συμπεριφορά ολόκληρων οργανισμών και την αλληλεπίδραση τους μέσα στο παγκόσμιο οικοσύστημα».
Στα δεκαεννέα κεφάλαια του εγχειρήματός του ο Ιan Stewart προσεγγίζει αρκετά θέματα, που οι σελίδες ενός και μόνο βιβλίου δεν αρκούν για να καλύψουν το εύρος και την πολυπλοκότητά τους. Υπάρχει όμως η δυνατότητα, ακόμα και για τους μη μυημένους, να παρατηρήσουν τη θαυμαστή συμπόρευση μαθηματικών και βιολογίας.
Στα πιο ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά κεφάλαια του βιβλίου, με τον τίτλο «Είναι κανείς εκεί έξω;», ο συγγραφέας αναφέρεται στην εξωγήινη ζωή και καταρρίπτει τις στερεότυπες χολιγουντιανές αντιλήψεις για τη μορφή των εξωγήινων, λέγοντας ότι οι ανθρωπόμορφοι εξωγήινοι των μέσων επινοούνται για να διεγείρουν συγκεκριμένα συναισθήματα.
«Ένας πραγματικός εξωγήινος πρέπει να έχει εξελιχθεί σε διαφορετικό περιβάλλον του Σύμπαντος, και επομένως να έχει προσαρμοστεί σ'εκείνο. Άρα, για να δημιουργήσουμε επιστημονικά αξιόπιστες ταινίες με εξωγήινους, πρέπει να επινοήσουμε ένα αληθοφανές περιβάλλον, καθώς και μια αληθοφανή εξελικτική ιστορία», προσθέτει.
Ολόκληρο το βιβλίο δίνει, τέλος, την ευκαιρία στους αναγνώστες να πλησιάσουν την πραγματική φύση και χρησιμότητα των μαθηματικών και να προσπεράσουν την λανθασμένη αντίληψη που θεωρεί ότι τα μαθηματικά συνδέονται μόνο με αριθμούς ή με την «εκτέλεση υπολογισμών» .
 «Τα μαθηματικά που μαθαίνουμε στο σχολείο, καταλήγει ο συγγραφέας, δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των μαθηματικών• όπως ακριβώς οι κλίμακες που μπορεί κάποιος να παίξει στο πιάνο απέχουν πολύ από την πραγματική μουσική, ενώ δεν έχουν καμιά σχέση με τη σύνθεση μουσικής.»

http://thalesandfriends.org/ Παρουσίαση από τον Γιώργο Καρουζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου