Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μυστική οργάνωση "Τετρακτύς"

Το βιβλίο του Αργύρη Παυλιώτη Μυστική οργάνωση "Τετρακτύς" (Εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι το Βιβλίο του Μήνα που διαβάσαμε τον Ιούλιο.
Το νέο βιβλίο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα, ενώ έχει όλες τις αρετές ενός καλογραμμένου αστυνομικού μυθιστορήματος (ενδιαφέρουσα πλοκή, ζωηρούς χαρακτήρες, σασπένς, μυστήριο και κάμποσους φόνους) δεν περιορίζεται στα γνωστά όρια του λογοτεχνικού είδους.
 Όσο προχωρά η ανάγνωση, με την αμεσότητα, την ακρίβεια και την ποιότητα μιας γλώσσας στρωτής και βιωμένης, ανακαλύπτεις ότι η αστυνομική διάσταση της ιστορίας είναι η ραχοκοκαλιά της αφήγησης, η πιο στέρεη πλευρά μιας σύνθετης ιστορίας με κοινωνικές, πολιτικές, και φιλοσοφικές προεκτάσεις.
Τα Μαθηματικά και η επιστήμη γενικότερα συνδέονται αρμονικά, όπως και σε παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα, με το σύνολο του έργου.

Κανένα στοιχείο, όμως, της ιστορίας δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Ο ντετέκτιβ Ανδρέας Αναγνώστου συντροφιά με τον αναγνώστη στην αναζήτηση της Ελένης, πορεύεται σιγά-σιγά σε μια διαδρομή αβέβαιη, “ναρκοθετημένη” από περίεργες σχέσεις, ανατροπές, προκαταλήψεις, δολοπλοκίες, καταστροφικά πάθη και εκτροχιασμένη ματαιοδοξία.
Στην αστυνομική ιστορία του Αργύρη Παυλιώτη το σύγχρονο ελληνικό τοπίο, αυτό της πρόσφατης κρίσης, συμφύρεται με την πολιτική διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τη βία της ρώσικης μαφίας, τη σκοτεινή όψη της Εκκλησίας, τη μυστική δράση μιας πανίσχυρης σέκτας, με ρίζες στο Βυζάντιο που σχεδόν προκαθορίζει τις τύχες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου