Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Βασίλης Αλεξάκης-Πέτρος Μάρκαρης: Ευρωπαϊκή διάκριση

Υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου 

Της Ολγας Σελλά 

 Μπορεί το βιβλίο και η αγορά του να περνούν κρίση στη χώρα μας, στην Ευρώπη όμως οι Ελληνες λογοτέχνες αναγνωρίζονται και τιμώνται για τον τρόπο που έμμεσα ή άμεσα θίγουν στα βιβλία τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων και τις αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδο.
Ετσι, από τους τέσσερις υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου που θα απονεμηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου, οι δύο είναι Ελληνες: ο Βασίλης Αλεξάκης για το βιβλίο του «Ο Μικρός Ελληνας» και ο Πέτρος Μάρκαρης για το βιβλίο του «Περαίωση». Συνυποψήφιοί τους, στο μυθιστόρημα είναι η Ιταλίδα Λουτσιάνα Καστελίνα και ο Ισπανός Εντουάρντο Μεντόζα.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από ανταποκριτές στις Βρυξέλλες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων  και πρόεδρος της επιτροπής για τη φετινή, έκτη διοργάνωση είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
Μαζί με τα μυθιστορήματα θα κριθούν και τέσσερα δοκίμια με συγγραφείς προερχόμενους από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Κοινός άξονας για τα κρινόμενα βιβλία είναι η αναζήτηση του ευρωπαϊκού οράματος στον σύγχρονο κόσμο.
Όμως δεν είναι η μόνη διοργάνωση στην οποία τιμώνται 'Ελληνες λογοτέχνες. Στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Southbank Centre του Λονδίνου «φιλοξενήθηκε» ένας κύκλος εκδηλώσεων με θέμα: «Η λέξη είναι Ελλάδα – Η κουλτούρα πίσω από την κρίση: τι πρέπει να γνωρίζουμε». Για δύο μέρες Ελληνες και Βρετανοί συζήτησαν για την ελληνική λογοτεχνία από την αρχαιότητα ώς σήμερα, για τη λογοτεχνία στον καιρό της κρίσης, ενώ οι συμμετέχοντες συγγραφείς διάβασαν αποσπάσματα από τα βιβλία τους...
Η ελληνική ποίηση δεν ταξιδεύει μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στο Γκντανσκ της Πολωνίας, εκεί όπου κάθε δύο χρόνια απονέμεται το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποίησης. Υποψήφιος από την Ελλάδα είναι ο και αρθρογράφος της «Κ» Παντελής Μπουκάλας. Η τελετή απονομής και η ανακοίνωση του φετινού νικητή θα γίνει τον Μάρτιο του 2014.
Μπορεί η βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα να έχει μειωθεί, μπορεί οι πωλήσεις να εξακολουθούν να συρρικνώνονται, οι Ελληνες λογοτέχνες όμως διατυπώνουν μέσω της τέχνης του λόγου που υπηρετούν ερωτήματα και επιδιώκουν να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τις δύσκολες εποχές που ζουν και ζούμε. (http://literature.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου