Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Δον Κιχωτικά…

Γράφει ο Αντώνης Δελώνης* 

 Σημειώσεις ενός δον Κιχώτη! 

Προσωπικώς, έχω πικρή εμπειρία ως συγγραφέας βιβλίων. Τελευταίως αναγκάστηκα να εκδώσω μόνος μου δυο βιβλία, με δικά μου έξοδα, ελπίζοντας στη βοήθεια κάποιων φίλων. Φυσικά «μπήκα μέσα», αλλ’ αυτό είναι η μια πλευρά του λόφου: Η προσωπική!
 Η άλλη πλευρά είναι πως σε μια εποχή που η Κρίση έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα το βιβλίο, υπάρχουν συγγραφείς που αντιστέκονται στην πλημμυρίδα των βιβλίων-ποταμών (βαρβαριστί best seller’s!) και θυσιάζουν εν γνώσει τους τις όποιες οικονομίες τους θέλοντας να κυκλοφορήσουν τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους, τις ευαισθησίες τους σε όσο γίνεται πλατύτερο κοινό.
Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο, ως φορέας πολιτισμού ανθίσταται και όχι μόνον!

Αντιμετωπίζει έναν άλλο κίνδυνο: Το E-book! Το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή. Ο Δημοσθ. Κούρτοβικ ονομάζει ηρωική τρέλα (ΝΕΑ, 10-1-2015) όλη αυτή την ιστορία, αλλά το παρήγορο είναι πως βρίσκει πως υπάρχει μια αναμφίβολη ποιότητα, που μάλιστα έχει ευμενή ανταπόκριση, στα βιβλία που εκδίδονται από μικρούς εκδοτικούς οίκους, ενώ εμμέσως καταδικάζει και αυτό τον «πολτό» της Παρα-Λογοτεχνίας που κυκλοφορεί.
Το ερώτημα είναι: Πότε και πώς το αναγνωστικό κοινό θα εκπαιδευτεί και από ποιους;

 Είμαστε όλοι Γάλλοι; 
Τα γεγονότα των Παρισίων –αιματηρά και αποτρόπαια- φέρνουν πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα: Ποια είναι τα όρια της Σάτιρας; Και, τελικά, πού φτάνει η Ελευθερία του ανθρώπου; Νομίζω πως το επίπεδο ενός Ανθρώπου, ενός λαού κατ’ επέκταση, παρέχεται και εκφράζεται μέσω του χιούμορ του, όμως, μήπως κάποιες φορές αυτή η ακραία έκφραση φτάνει ουσιαστικά στην Ύβρη των Αρχαίων;
Στην εποχή μας καλλιεργείται όσο τίποτα άλλο: Το μίσος! Σε όλα τα επίπεδα! Το θρησκευτικό, το αξιακό, το αθλητικό, το ταξικό κλπ.
Μήπως πρέπει να κάνουμε μια νηφάλια αυτοκριτική σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την εκπαίδευση; Δεν αρκεί να λέμε πως «είμαστε όλοι Γάλλοι». Ο καθένας πρέπει ν’ αγωνιστεί να είναι Λεύτερος Άνθρωπος! Μην ξεχάσουμε και τα δικά μας, τα Χριστιανικά.
 Κι η αλήθεια να λέγεται: Επειδή η υποκρισία περίσσεψε στην τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Στην προμετωπίδα της διαδήλωσης βρίσκονταν Αρχηγοί Κρατών που ο καθένας τους είχε διώξει στο πρόσφατο παρελθόν τους δημοσιογράφους και την ελεύθερη γνώμη! Έτσι, το δίκαιο της διαμαρτυρίας –των εκατομμυρίων- χάθηκε! Όχι, βεβαίως: Je ne suis plus Charlie !
Ποιος κοροϊδεύει ποιον στην ιστορία αυτή;

 ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Τ’ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ»
 Διευθυντής: Αντώνης Δελώνης
Ταχ. Δ/ση: Μπισκίνη 44-46, 157 71 ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974-92.20.24

 * BookSyros: Αντώνης Δελώνης: Εκπαιδευτικός επί σειράν ετών και πολυγραφότατος λογοτέχνης. Έχει στο «ενεργητικό» του 4 ποιητικές συλλογές, 3 μυθιστορήματα, 5 συλλογές διηγημάτων και περισσότερα από 40 μυθιστορήματα για Παιδιά και Εφήβους, ενώ είναι δεκάδες οι συμμετοχές του σε Ανθολογίες. Το βιβλίο του «Αγαπώ μια γάτα, εντάξει;» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου