Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Βία και Ισλάμ

Είναι η µισαλλοδοξία και η µη ανοχή προς την ετερότητα εγγενείς στο Ισλάµ και στο ιδρυτικό του κείµενο, το Κοράνιο; 

Το νέο βιβλίο του Άραβα ποιητή Άδωνι 

 Είναι γνωστά τα παραδείγµατα αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσµου που τα χαρακτηρίζει η απόλυτη περιφρόνηση προς τα ατοµικά και κοινωνικά δικαιώµατα των πολιτών, καθώς και η χωρίς ενδοιασµούς προσφυγή σε κατασταλτικές µεθόδους, συχνά ακραίες.
Σήµερα το ISIS επιδίδεται σε θηριωδίες που συχνά ξεπερνούν ακόµα και την πιο νοσηρή φαντασία.
Πού µπορεί να αποδοθεί αυτό το πρωτοφανές κύµα βίας και αγριότητας;
Σε ποιον βαθµό οι ρίζες παρόµοιων φαινοµένων και πρακτικών βρίσκονται στα ίδια τα θεµέλια του Ισλάµ, στο ιδρυτικό του κείµενο, το Κοράνιο;
Είναι η µισαλλοδοξία και η µη ανοχή προς την ετερότητα εγγενείς στο Ισλάµ;
Πώς συνδέονται όλα αυτά µε τη µακραίωνη ιστορία αλλά και µε τη λογοτεχνία –και ειδικότερα την ποίηση– του αραβικού κόσµου;
Σε ποιον βαθµό ορισµένες ακραίες θέσεις του παραδοσιακού Ισλάµ απέναντι στην ετεροδοξία αλλά και απέναντι στις γυναίκες έχουν όχι µόνο θρησκευτικές, αλλά και ψυχαναλυτικές ρίζες;

O Άδωνις, κορυφαίος εκπρόσωπος της αραβικής ποίησης της εποχής µας, επιχειρεί να προσεγγίσει αυτά τα ερωτήµατα –και άλλα πολλά– σε µια εκτενή συνοµιλία µε τη µαροκινής καταγωγής ψυχαναλύτρια και µεταφράστριά του στα γαλλικά Χουρία Αµπντελουάχεντ. 

Ο Άδωνις, ψευδώνυµο του Άλι Άχµαντ Σαΐντ Έσµπερ, γεννήθηκε το 1930 στη Συρία. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Βηρυτού και υπήρξε εκδότης των περιοδικών Shi‘r (Ποίηση) και Mawaqif (Θέσεις). Από το 1970 έως το 1985 δίδαξε αραβική λογοτεχνία στον Λίβανο. Το 1985 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και ζει έως σήµερα.
Το συγγραφικό του έργο, πλούσιο και πολυµεταφρασµένο, περιλαµβάνει µεταξύ άλλων µια Ανθολογία αραβικής ποίησης (1964), την ποιητική συλλογή Η σκηνή και ο καθρέφτης (1968), το πεζό Ένας τάφος για τη Νέα Υόρκη (1971), τα δοκίµια Καιρός για ποίηση (1972) και Σταθερότητα και αλλαγή (1974). 
Το 2000 κυκλοφόρησε το τρίτοµο έργο του Al-Kitâb(Το βιβλίο), µια τοιχογραφία της ιστορίας και της λογοτεχνίας του αραβικού κόσµου.
Ο Άδωνις έχει τιµηθεί (2011) µε ένα από τα κορυφαία γερµανικά βραβεία, το βραβείο Γκαίτε, και έχει περιληφθεί επανειληµµένα στην άτυπη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Νοµπέλ.
 Η Χουρία Αµπντελουάχεντ, γεννηµένη στο Μαρόκο, είναι ψυχαναλύτρια και διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Paris VII (Diderot). Το 2013 κυκλοφόρησε στα γαλλικά το µείζον έργο του Άδωνη Al-Kitâb σε δική της µετάφραση.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου