Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ένα ποτάμι βιβλία

στους δρόμους του Τορόντο 

 Ένας ποταμός από 10.000 βιβλία πλημμύρισε για μία και μοναδική νύχτα τους δρόμους του Τορόντο 
 Η εγκατάσταση "Literature vs. traffic" ήταν μια σιωπηρή διαμαρτυρία ενάντια στις επιδράσεις της κίνησης οχημάτων στη ζωή των κατοίκων της πόλης 

 Την τέλεια αφορμή για την ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών Luzinterruptus να κάνει την εμφάνισή της αποτέλεσε η Nuit Blanche του Τορόντο, η "άγρυπνη" νύχτα όπου η τέχνη και οι πρωταγωνιστές της κατέλαβαν τους δρόμους της πόλης με μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση.  
 To "Literature vs. traffic" (σ.σ. λογοτεχνία εναντίον κίνησης) είναι η τελευταία παρέμβασή της ομάδας σε αστικό περιβάλλον και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Και η μεταμόρφωση αποκαλύπτει" που επιμελείται η Camille Hong Xin, στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας του Τορόντο. 

 Η ομάδα, που έχει επιλέξει το φως ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και το σκοτάδι ως καμβά, μεταμόρφωσε την οδό Hagerman σε ένα ποτάμι από βιβλία που έμοιαζε με φίδι που ελίσσεται στην πόλη, σαν μια σιωπηρή διαμαρτυρία ενάντια στις επιδράσεις της κίνησης οχημάτων στη ζωή των κατοίκων της πόλης ή σηματοδότηση του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ αυτοκινήτων και κατοίκων.   

Οι Luzinterruptus στο παρελθόν, έχουν παρουσιάσει τη συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση και αλλού, όπως Μαδρίτη, Νέα Υόρκη και Μελβούρνη και κάθε φορά, οι ντόπιοι κάνουν ένα διάλειμμα στον θόρυβο, την ταχύτητα και τη ρύπανση βλέποντας στη θέση τους λέξεις και ποιήματα τυπωμένα σε βιβλία υπό το απαλό απόκοσμο πλην τυπικό φως αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας.  
Η ομάδα εργάστηκε επί 12 μέρες, μαζί με περισσότερους από 50 εθελοντές προκειμένου να ετοιμάσουν το "χαλί" από 10.000 βιβλία (δωρεά του Salvation Army).
 Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως οι περαστικοί πάντα ενθαρρύνονται να πάρουν ό,τι τραβά την προσοχή τους.
Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα, σε δέκα ώρες περίπου ώρες, το ποτάμι να "στερέψει", αφού την αυγή είχαν απομείνει λίγοι χαρτόδετοι τόμοι, τους οποίους μάζεψαν τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου. 
 Για πέντε χρόνια τώρα, το μήνυμα της εγκατάστασης είναι: "Θέλουμε τους δρόμους να τους καταλάβει η λογοτεχνία και να κατακτήσει τους δημόσιους χώρους, προσφέροντας δωρεάν στον περαστικό έναν χώρο απαλλαγμένο από την κίνηση οχημάτων, ο οποίος, για λίγες ώρες, θα υποκύψει στην ταπεινή δύναμη της γραπτής λέξης..".

 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου