Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Στη Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης

ο Σεβ/τατος Επίσκοπος 
π.Φραγκίσκος Παπαμανώλης 

 Γράφει η Σπ. Δουράτσου 

 Ιδιαίτερη έκπληξη, ίσως, προκάλεσε στα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, κατά την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση για φέτος, η παρουσία του Σεβ/τατου Επισκόπου πρώην Σύρου π. Φραγκίσκου Παπαμανώλη ο οποίος συνοδευόταν και από τους τρεις Καπουκίνους Ιερομόναχους που ζουν στο Μοναστήρι της Παναγιάς στην Άνω Σύρο.
Την Παρασκευή το βράδυ 29 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, συναντήθηκαν τα μέλη της Λέσχης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης κάνοντας την έναρξη της νέας Αναγνωστικής χρονιάς, έχοντας θέσει ως μελέτη για τη συγκεκριμένη βραδιά το πολυσυζητημένο βιβλίο του γνωστού Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Ο Φτωχούλης του Θεού» το οποίο αναφέρεται στη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.
Όπως ήταν γνωστό στον περισσότερο κόσμο μέχρι σήμερα, ο Νίκος Καζαντζάκης είχε αφοριστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω των ανατρεπτικών ιδεών και απόψεων περί της Εκκλησίας και εξ αιτίας της κριτικής που ασκούσε μέσα από τα γραπτά του, όμως τελικά εκεί ακούσαμε ότι δεν ισχύει αυτό, καθώς την τελευταία στιγμή παρενέβησαν κάποιοι πιο ψύχραιμοι εκ των έσω της Εκκλησίας και ο αφορισμός του δεν προχώρησε. Περισσότερα για το θέμα του αφορισμού μπορείτε να διαβάσετε εδώ .
 Ο Σεβ/τατος π. Φραγκίσκος, ο οποίος είναι γνωστό ότι προέρχεται από την μοναχική κοινότητα των Πατέρων Καπουκίνων, μαζί με τους άλλους τρείς Πατέρες, συμμετείχαν στην συζήτηση για το συγκεκριμένο βιβλίο, αφού ο Άγ. Φραγκίσκος είναι ο Ιδρυτής του τάγματός τους. Ο πρώην Επίσκοπος Σύρου, έδωσε διευκρινίσεις για συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου αλλά και αντάλλαξε απόψεις με τα υπόλοιπα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης πάνω στη ζωή και το πνεύμα φτώχιας του μεγάλου αυτού Αγίου της Καθολικής Εκκλησίας.
Όπως τόνισε, ο Άγ. Φραγκίσκος. αυτό που πίστευε και έζησε σε όλη του τη ζωή, ήταν η αρχή του «να μην έχω εγώ περισσότερα από όσα έχει ο άλλος» γι’ αυτό και όλη του η ζωή ήταν μέσα στην λιτότητα και την απλότητα με κυρίαρχο το αίσθημα της ελευθερίας στις επιλογές της ζωής.

ΠΗΓΗ: https://episkopisyrou.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου