Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Βιβλιοφάγος; Γιατί όχι;

Σταμάτα να ξοδεύεις όλο σου τον ελεύθερο χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή και ξεκίνα την ανάγνωση βιβλίων. Γίνε και εσύ βιβλιοφάγος! 
Αναμφισβήτητα, η ανάγνωση ενός βιβλίου προσφέρει απλόχερα αναρίθμητα πλεονεκτήματα στον αναγνώστη. Τα περισσότερα είναι πάνω κάτω γνωστά: διεύρυνση πνευματικών οριζόντων, ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, διέγερση της φαντασίας και του συναισθήματος, βελτίωση και εμπλουτισμός λεξιλογίου και άλλα.
Παρόλο όμως που ξέρουμε τα θετικά στοιχεία που μας προσφέρει ένα καλό βιβλίο, πολλές φορές δεν έχουμε το κατάλληλο κίνητρο για να ξεκινήσουμε/συνεχίσουμε το βιβλίο που προσφέρεται για ανάγνωση. Οι δικαιολογίες πολλές και εύκολες, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα! Ορίστε, λοιπόν, μερικοί εύκολοι τρόποι που μας παρέχουν κίνητρα, για να ωφεληθούμε από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου!
 Διάλεξε προσεκτικά!
 Ξέρω τι λένε, μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, όμως εκτός από το εξώφυλλο μπορούμε να μελετήσουμε εκτενώς και άλλα στοιχεία του βιβλίου που αναγράφονται εξωτερικά.
Για παράδειγμα, διαβάζουμε πάντα την περίληψη, διαβάζουμε κριτικές, βλέπουμε αν κινείται στο εύρος των δικών μας ενδιαφερόντων. Ακόμη κι αν ένα βιβλίο έχει βραβευθεί ή μας το προτείνουν πολύ έντονα, πολλές φορές μπορεί απλά να μην ταιριάζει στα ενδιαφέροντά μας, να μην μας αρέσει και αυτό να μας έχει επηρεάσει αρνητικά στην ανάγνωση ενός επόμενου βιβλίου. Με άλλα λόγια, το ψάχνουμε λίγο.
 Δώσε στο βιβλίο τον χρόνο του! 
 Φυσικά και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ένα βιβλίο αν έχουμε διαβάσει μόνο τις πρώτες 15 σελίδες. Στην αρχή ίσως είναι βαρετό αλλά μετά τις περισσότερες φορές, αν έχουμε επιλέξει σωστά και βρίσκεται στην γκάμα των ενδιαφερόντων μας, μας επιφυλάσσει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις! Άρα δεν το παρατάμε ή ξεκινάμε κάτι άλλο μέχρι να μπούμε πραγματικά στο ζουμί. 
Προσπάθησε να έχεις πάντα ένα βιβλίο κοντά σου!
 Όπου κι αν πας, δεν είναι βάρος αν μέσα στην τσάντα σου έχεις και το βιβλίο που διαβάζεις. Σκεφτείτε πόσες ώρες σπαταλάμε στις ηλεκτρονικές συσκευές άσκοπα (αναφέρομαι πχ στις στιγμές που χαζεύουμε στο ίντερνετ χωρίς να κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικά). Σκεφτείτε τώρα πόσο πιο γεμάτες θα ήταν αυτές οι ώρες με την συντροφιά ενός βιβλίου, που ποτέ δεν θα μας προδώσει, που δεν θα μείνει από μπαταρία, που δεν θα μας κάνει να αναρωτηθούμε «καλά, μια ώρα τώρα πατάω ανανέωση τα αρχικής σελίδας στο facebook» που δεν μου προσέφερε τίποτα.
Απαρίθμησε τα θετικά! 
Σκέψου όλα αυτά που σου προσφέρει ένα βιβλίο και κάνε τον εαυτό σου να συνειδητοποιήσει την αξία του. Και ας μην γελιόμαστε, μπορεί να ζούμε στην εποχή του φαίνεσθαι, αλλά είναι πάντα γοητευτικό κι ελκυστικό το να έχεις γνώσεις, απόψεις, πλούσιο λεξιλόγιο και να μιλάς ωραία και όλα τα οφέλη που σου παρέχει η λογοτεχνία. Μέσα από μια δική σου ανασκόπηση κατάλαβε πόσο χρήσιμη θα είναι η ύπαρξη του βιβλίου στον ελεύθερό σου χρόνο και γενικά στην ζωή σου.
Και κάπου εδώ θα ήθελα να κλείσω με μια φράση που αντιπροσωπεύει καλύτερα τους αναγνώστες:

«Ένας αναγνώστης ζει χιλιάδες ζωές, 
πριν να πεθάνει!  
Εκείνος που δεν διαβάζει ποτέ, 
ζει μόνο μία!» 

 Πηγή: https://frapress.gr/ Ζωή Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου