Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ένα βιβλίο αντί για εισιτήριο!


Κάθε χρόνο από το 1932 η Ολλανδία ενθαρρύνει την ανάγνωση βιβλίων με την καθιέρωση της «Εθνικής Εβδομάδας Βιβλίου», μία γιορτή της λογοτεχνίας που περιλαμβάνει λογοτεχνικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις για το βιβλίο σε ολόκληρη τη χώρα και υπογραφή βιβλίων από συγγραφείς.
Παραδοσιακά, κάποιος γνωστός Ολλανδός συγγραφέας γράφει μία «ξεχωριστή νουβέλα» που προορίζεται ως δώρο της «Εθνικής Εβδομάδας Βιβλίου» και διανέμεται δωρεάν σε όσους αγοράζουν ένα βιβλίο στη διάρκεια των εκδηλώσεων για το βιβλίο.
Αυτό το «ξεχωριστό βιβλίο» -φέτος είναι η νουβέλα «Jasvan Belofte» του Jan Siebelink- μπορεί να θεωρηθεί ως «εισιτήριο» για τη δωρεάν μεταφορά με το τρένο την Κυριακή της εβδομάδας βιβλίου. Οι Ολλανδοί φίλοι του βιβλίου, χάρις σ’ αυτό το δωρεάν «βιβλίο-εισιτήριο», χρησιμοποιούν ελευθέρα τα τρένα σε όλη τη χώρα.

Η Ολλανδική Εταιρεία Τρένων εδώ και πολλά χρόνια είναι χορηγός ετήσιων φεστιβάλ και εκδηλώσεων για το βιβλίο. Συχνά, συγγραφείς ταξιδεύουν με τρένο και έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τους ταξιδιώτες, να μιλήσουν για τα βιβλία τους και να υπογράψουν σ’ αυτά.
«Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις την ευχάριστη έκπληξη στα πρόσωπα των ταξιδιωτών», δήλωσε ο συγγραφέας Jan Siebelink που ταξίδεψε από την Ουτρέχτη για να συναντήσει επιβάτες και να τους διαβάσει το βιβλίο του.
 «Μιλάμε για όλα, ακόμα και για το ταξίδι τους. Συχνά ταξιδεύουν και παιδιά κι ελπίζω πως θα παρακινηθούν να διαβάσουν. Γι’ αυτό οργανώνουμε αυτές τις εκδηλώσεις!»
Ο Murat Isik, που έγραψε την ετήσια έκθεση για την «Εθνική Εβδομάδα Βιβλίου» γεμάτη από υπέροχες περιγραφές συναντήσεων και συζητήσεων, πρόσθεσε:
«Πόσο απίστευτα όμορφο είναι να συναντάς αναγνώστες στο τρένο!» 
Φέτος, οι βιβλιοπώλες της Ολλανδίας έδιναν το βιβλίο-δώρο για τις εορταστικές εκδηλώσεις σε κάθε πελάτη που διέθετε 12,5€ για την αγορά ενός βιβλίου στην ολλανδική γλώσσα.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας σιδηροδρόμων δήλωσε:
«Η Εταιρεία μας αντιμετωπίζει με θέρμη την ανάγνωση βιβλίων, γιατί το διάβασμα είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους τρόπους για να περάσει η ώρα στο ταξίδι με το τρένο. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε βασικός χορηγός σε πολλές «εκστρατείες ανάγνωσης» συμπεριλαμβανομένης της «Εθνικής Εβδομάδας Βιβλίου»!

ΠΗΓΗ: https://www.independent.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου