Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

«Ο αναγνώστης νιώθει

σαν να βλέπει ταινία»

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης* για τη bookpress.gr/ 

 Ο Νίκος Γονίδης μάς συστήνεται με ένα ευσύνοπτο αστυνομικό μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Δώδεκα χτύποι» (εκδ. Βακχικόν), που επενδύει πολλά στην ταχύτητα, στις εναλλαγές τόπου και χρόνου δράσης και στις διαρκείς ανατροπές. 

 Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας; 
Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με κινηματογραφικές σκηνές, ευχάριστη ροή, χιούμορ, μυστήριο, καθηλωτική πλοκή και ανατροπές.
Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; 
Προσπάθησα να παραδώσω στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο γεμάτο από παραστατικές και γλαφυρές σκηνές, απαλλαγμένο από πλαίσια και μοτίβα γραψίματος, πλούσιο σε φαντασία και με μια αξιοσημείωτη φυσική ροή που μαγνητίζει τον αναγνώστη.
Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι». Ακολουθήσατε κάποια «μέθοδο»; Συμβουλευτήκατε κάποιον; Αυτοσχεδιάσατε; Πώς τα καταφέρατε να μην χαθείτε στον κόσμο των λέξεων; 
Δεν ακολουθήθηκε κάποια μέθοδος, το βιβλίο στηρίχθηκε στη φαντασία και την παραγωγή εικόνων, που κρατούν σε εγρήγορση τα εγκεφαλικά αντανακλαστικά του αναγνώστη και διατηρούν το ενδιαφέρον του από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.
Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες -κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.- τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Τα κόμικς, όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο, αλλά και ο κινηματογράφος διότι προσπάθησα να δημιουργήσω εικόνες και σκηνές κινηματογραφικού τύπου, έτσι θεωρώ ότι ο αναγνώστης νιώθει σχεδόν σαν να βλέπει ταινία. 
Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία; 
Ούτε ο δικός μου, αλλά είχα την τύχη το βιβλίο να επιλεγεί μεταξύ σημαντικών εκδοτικών οίκων. Η τελική επιλογή των εκδ. «Βακχικόν» αιτιολογείται με τη ζεστασιά με την οποία με προσέγγισαν οι εκδότες, καθώς και την ταύτιση όσον αναφορά το τρόπο σκέψης τους περί του βιβλίου και της γενικότερης φιλοσοφίας τους σαν εκδοτικός οίκος. 

* Ο Λεωνίδας Καλούσης είναι δημοσιογράφος

 ΠΗΓΗ: https://www.bookpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου