Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Όταν η δικτατορία Μεταξά έκαιγε βιβλία...


Στις 4 Αυγούστου 1936 εκδηλώνεται το πραξικόπημα του Ιωάννη Μεταξά, με τις ευλογίες και του παλατιού. Μόλις δώδεκα ημέρες μετά, στις 16 Αυγούστου βάζει μπρος το εκτρωματικό του σχέδιο για τον «Τρίτον Ελληνικόν Πολιτισμόν», με το... κάψιμο βιβλίων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν πολλοί μεγάλοι συγγραφείς. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Νίκος Καζαντζάκης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Γιάννης Κορδάτος, Μαξίμ Γκόρκι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Λέον Τολστόι, Γκαίτε, Κάρολος Δαρβίνος, Ζίγκμουντ Φρόυντ, Ανατόλ Φρανς, Μπέρναρ Σω κ.ά.

Όλοι τους, για τον Μεταξά και το φασιστικό του καθεστώς, γράφουν έργα  «κομμουνιστικά», έργα «ανθελληνικά», έργα «αντεθνικά». Πολλά βιβλία τους παραδόθηκαν στις φλόγες, κατά τα πρότυπα των Ναζί στη Γερμανία. 

Η πρωτοβουλία για την καύση, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ανήκε σε ομάδα «εθνικοφρόνων φοιτητών». Μία από τις σχετικές ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν στον Πειραιά έγραφε:

«Η Εθνική Φοιτητική Νεολαία Πειραιώς, προβαίνουσα εις την εξαφάνισιν διά πυράς ολοκλήρου σειράς κομμουνιστικών εντύπων την προσεχή Κυριακήν και ώραν 8:00 μμ. και εν τη πλατεία Πασαλιμανίου Πειραιώς, προσκαλεί άπαντας τους εθνικόφρονας νέους όπως προσέλθουν εν τη πλατεία Τερψιθέας 7:00 μμ. ίνα εν σώματι μεταβούν και συμμετέχουν εις την τελετήν»

Συνολικά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου είχαν απαγορευτεί περίπου 445 τίτλοι βιβλίων. Έργα των Ζαχαρία Παπαντωνίου, όπως «Τα Ψηλά Βουνά», ή του Στρατή Μυριβήλη και άλλων σταμάτησαν να εκδίδονται, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Ενδεικτικά, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο «Επιτάφιος» του Περικλή, η «Πολιτεία» του Πλάτωνα, και έργα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα αφαιρέθηκαν από τη διδακτέα ύλη στα σχολεία! Πολλά εξ αυτών κατέληξαν στην πυρά...


Μία από τις πιο σκοτεινές και σκοταδιστικές πολιτικές πράξεις στην ανθρώπινη ιστορία, η καύση βιβλίων, έλαβε σάρκα και οστά από ένα από τα πιο αυταρχικά, απάνθρωπα και καταπιεστικά καθεστώτα που γνώρισε η Ελλάδα. Το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

(ΠΗΓΗ: https://www.alfavita.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου