Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Hydra Book Club

Ένα απρόσμενο pop-up βιβλιοπωλείο στο νησί των συγγραφέων και των ποιητών

(Απόσπασμα από άρθρο του Χρήστου Παρίδη

για την ιστοσελίδα https://www.lifo.gr/ )

 Την απουσία βιβλιοπωλείου στην Ύδρα παρατήρησε ο Νεοϋορκέζος Τζος Χίκυ, διευθυντής των Διεθνών Εκδηλώσεων του Καρτιέ με έδρα του το Παρίσι, και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ξεκινώντας κάτι δικό του και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί, να ξεκινήσει κάτι δικό του, ένα εντελώς προσωπικό πρότζεκτ, ιδρύοντας την εταιρεία πολιτισμού Applied Research, Hydra Summer Resident. 

Αυτή η πρωτοβουλία έδωσε με τη σειρά της αφορμή να προχωρήσει στη δημιουργία της Λέσχης Βιβλίου Ύδρας, το Hydra Book Club, μιας έκθεσης βιβλίων που συνδέονται άμεσα με την Ύδρα και γράφτηκαν από συγγραφείς όσο ζούσαν στο νησί ή άντλησαν έμπνευση από αυτό, πρόσφατες, παλιότερες, ενίοτε σπάνιες εκδόσεις σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ακόμα και σκανδιναβικά.

Η έκθεση βιβλίων αυτού του τρόπον τινά pop-up βιβλιοπωλείου με την ονομασία Hydra Book Club φιλοξενείται στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν στις 22 Οκτωβρίου. Ένα πείραμα που στέφθηκε με αναπάντεχη επιτυχία, ικανοποιώντας τον ίδιο τον Τζος Χίκυ αλλά και όσους στήριξαν την ιδέα αυτή.

 Ο ίδιος, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος με τον αντίκτυπο του εγχειρήματος, λέει: «Το άνοιξα λίγο σαν μια πρώτη δοκιμή που θα ακολουθηθεί από σειρά παρόμοιων βιβλιοπωλείων που θέλω να ανοίξω σε μέρη αναπάντεχα, απ' όπου το βιβλίο απουσιάζει. Ετοιμαζόμουν να ερευνήσω την υπόθεση "έρημος", περισσότερο βέβαια ως ψυχολογικό τοπίο, και την πιθανότητα να μεταφέρω το επόμενό μου πρότζεκτ σε μια πραγματική έρημο, αλλά τώρα όλοι μου ζητάνε να το επαναλάβω του χρόνου εδώ, με μεγαλύτερη διάρκεια». 

ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/culture/vivlio/hydra-book-club-ena-aprosmeno-pop-bibliopoleio-sto-nisi-ton-syggrafeon-kai-ton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου