Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

«Ο ταχυδρόμος»

Γιώργος Παπαδάκης

Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ»

 

«…Πριν από πέντε χρόνια είχαμε βγει από τον πόλεμο. Η κοινωνία κρατούσε άγραφους νόμους και ήθελε να ξαναπιάσει το κουβάρι από κει που είχε κοπεί. Αυτό η Αθηνά δεν το πίστευε. Έλεγε πως ο πόλεμος ίσα ίσα έδωσε κύρος στη γυναίκα, γιατί έκανε τα ίδια πράγματα με τους άντρες, έπιασε όπλο, βγήκε στην αντίσταση, πολέμησε στο βουνό.

«Έχω μια ολόκληρη τσάντα γράμματα να δώσω», είπα ξαφνικά και πρόσθεσα: «Ξέρεις, οι μάνες που έχουν παιδιά στο στρατό, με περιμένουν κάθε μέρα στο κατώφλι του σπιτιού τους. Θαρρούν πως άμα είναι μέσα στο σπίτι, θα προσπεράσω και δεν θα τις βρω. Έτσι έκαναν και στον πόλεμο. Γι’ αυτές ο στρατός είναι πόλεμος…»

Ήπια τον καφέ. Σηκώθηκα μειδιώντας. Δεν σκέφτηκα καθόλου τον καιρό. Τα γράμματα που είχα στην τσάντα μου θα τα έδινα όλα, ακόμα κι αν έπρεπε να κολυμπήσω στους υγρούς δρόμους…»

 Ο ήρωας του βιβλίου, ένας ταπεινός ταχυδρόμος, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, που διαδραματίζεται σε μια ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης. Ευαίσθητος παρατηρητής μιας σκληρής πραγματικότητας, ο ταχυδρόμος άγεται και φέρεται από την κοινωνία, από προξενιά με πλεκτάνες, από ατελέσφορες αγάπες, τέλος από έναν έγγαμο βίο με πολλά μυστικά και ψέματα - ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και γίνεται ο ίδιος δράστης οδηγώντας την αφήγηση στην πλήρη ανατροπή της πλοκής και εκτινάσσοντάς την προς τη δραματική κάθαρση…

Η γλώσσα γίνεται και αυτή πρωταγωνίστρια του βιβλίου, επαναφέροντας με ορμή το ερώτημα περί της αυθεντικής λογοτεχνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 BookSyros: Για το βιβλίο αυτό θα ανταλλάξουμε απόψεις στη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης την προσεχή Τετάρτη, 8 Ιουνίου, 7μμ, στο cafe του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ. Όσες και όσοι είστε …πιστοί φίλοι του βιβλίου, είστε καλοδεχούμενες και καλοδεχούμενοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου