Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»

6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν Μακ Γιούαν

Επιμέλεια: Book Press

 


Ο Βρετανός Ίαν Μακ Γιούαν, πεζογράφος σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, είναι ευρέως γνωστός για τα φιλόδοξα μυθιστορήματά του, στα οποία μιλά για την τραγικότητα των σχέσεων, την αγάπη, τη μοίρα, τα ψέματα και τις αυταπάτες. Έχει τιμηθεί με Μπούκερ, το Βραβείο Ιερουσαλήμ, κ.ά.

Ακολουθούν έξι συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν Μακ Γιούαν, αποσπάσματα από συνεντεύξεις του.

 1. Το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα μυθιστόρημα είναι η ίδια η αφήγηση

«Οι μυθιστοριογράφοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τη ροή των πληροφοριών και, το σημαντικότερο, πρέπει να είναι πολύ ικανοί αφηγητές».

2. Πρέπει να κεντρίζετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη

«Η μεγαλύτερη αναγνωστική απόλαυση μάλλον κρύβει ένα στοιχείο αυτό-εκμηδενισμού. Σε έχει απορροφήσει το διάβασμα και μετά βίας θυμάσαι πως υπάρχεις».

3. Ο συγγραφέας είναι ένας κατάσκοπος

«Κατά μία έννοια, όλα τα μυθιστορήματα είναι κατασκοπικά, και όλοι οι μυθιστοριογράφοι είναι κατάσκοποι».

4. Οι αυστηρές κριτικές μάς κάνουν πιο ανθεκτικούς

«Η ανάγνωση των κριτικών μάς κάνει πιο ανθεκτικούς. Είναι σαν κύματα που ξεπλένουν και απομακρύνουν ολόκληρα στρώματα από το δέρμα μας».

5. Μην κυνηγάτε τη δόξα

«Δεν με ενδιαφέρουν πια τα Μπούκερ. Νομίζω πως χρειαζόμαστε κάτι που να θυμίζει περισσότερο τα βραβεία Πούλιτζερ, που δεν μας δίνουν την εντύπωση πως οι συγγραφείς συμμετέχουν σε έναν μεγάλο αγώνα».

6. Τα μυθιστορήματά σας δεν πρέπει να έχουν περιττά στοιχεία

«Πόσο συχνά διαβάζει κανείς ένα σύγχρονο, ογκώδες μυθιστόρημα και σκέφτεται σιωπηλά, επαναστατημένος, πως το βιβλίο θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχε μόνο το μισό ή το ένα τρίτο της έκτασής του;»

ΠΗΓΗ: https://bookpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου