Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Συγγραφικές συμβουλές

από την Άγκαθα Κρίστι

Η Άγκαθα Κρίστι ήταν Βρετανίδα συγγραφέας, ευρέως γνωστή για τα αστυνομικά μυθιστορήματά της, καθώς και για τους λογοτεχνικούς ήρωες που δημιούργησε, τον δαιμόνιο ντεντέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και τη Μις Μαρπλ.

(Επιμέλεια: Book Press)

 


Η Κρίστι έγραψε εξήντα έξι αστυνομικά μυθιστορήματα, δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων, αρκετά θεατρικά έργα, καθώς και ορισμένα μη μυθοπλαστικά βιβλία, μεταξύ των οποίων μία αυτοβιογραφία. Το θεατρικό της με τίτλο «Ποντικοπαγίδα» είναι το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

Ακολουθούν πέντε συγγραφικές συμβουλές της Άγκαθα Κρίστι προς φερέλπιδες μυθιστοριογράφους.

 1. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη

«Φυσικά, κάθε φορά που προσπαθούμε να ξεκινήσουμε ένα μυθιστόρημα, θα χρειαστεί να ξαναζήσουμε αυτές τις φριχτές πρώτες τρεις εβδομάδες, τον πρώτο μήνα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μαρτύριο».

2. Λίγη άνεση δεν βλάπτει

«Όταν περπατάτε ή όταν κάνετε μπάνιο, όταν κάνετε κάτι βαρετό. [...] Πριν από χρόνια, σκαρφιζόμουν τις ιστορίες μου ενώ βρισκόμουν στην παλιά μπανιέρα μου - απλώς καθόμουν, σκεφτόμουν ανενόχλητη, και άφηνα στην άκρη της μπανιέρας φαγωμένα μήλα».

3. Κάθε λογοτεχνικός χαρακτήρας κρύβει μια σκοτεινή πλευρά

«Όλοι είμαστε εν δυνάμει δολοφόνοι. Σε όλους εμφανίζεται κατά καιρούς η επιθυμία να σκοτώσουμε, αλλά και η θέληση να το κάνουμε».

4. Οι δράσεις των ηρώων σας φανερώνουν την προσωπικότητά τους

«Για να καταλάβουμε τα κίνητρα για μία πράξη, θα πρέπει να μελετήσουμε το αποτέλεσμά της».

5. Το γράψιμο είναι μια μοναχική διαδικασία

«Ανέκαθεν πίστευα πως στη συγγραφή είναι αδύνατο να συνεργαστείς με κάποιον, γιατί όταν δύο άνθρωποι γράφουν το ίδιο βιβλίο, ο καθένας θεωρεί πως εισπράττει όλο το άγχος μα μονάχα τα μισά συγγραφικά δικαιώματα».

ΠΗΓΗ: https://bookpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου