Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Η επιστημονική φαντασία θρηνεί…

 Πέθανε  ο Μάκης Πανώριος !

 Πέθανε  στις 7 Φεβρουαρίου 2023 ο Μάκης Πανώριος σε ηλικία 88 χρονών. Ήταν ηθοποιός, εικαστικός, αλλά και πρωτεργάτης της επιστημονικής φαντασίας. Το πάθος του για την λογοτεχνία της φανταστικής και επιστημονικής φαντασίας τον οδήγησε να γράψει τα πιο σημαντικά βιβλία του είδους αυτού. Μνημειώδης η πολυετής ερευνητική εργασία του στην ιστορία του “ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ”. Μια σπουδαία εργασία που δημοσιεύτηκε σε 6 τόμους από τις εκδόσεις “ΑΙΟΛΟΣ. Είχε συνεργαστεί με το περιοδικό Διαβάζω σε πολλά αφιερώματα με πιο σημαντικό αυτό στον Λάβκραφτ με τον Δημήτρη Παναγιωτάτο.


Ως συγγραφέας έγραψε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, θέατρο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από πεντακόσια βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περί τα εκατό.

Διακρίσεις:
– Διεθνές βραβείο Karel 1993. Του απενεμήθη από τον Μπράιν Άλντις για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία.
– Χρυσός Ικαρομένιππος 1995. Πρώτο βραβείο για το διήγημά του επιστημονικής φαντασίας “Ηθοποιός”. Του απενεμήθη από το περιοδικό επιστημονικές φαντασίας “Πλειάδες” και τους “Φανταστικούς Αργοναύτες”.
– Χρυσό στεφάνι ελιάς 2006 του Δήμου Αιγάλεω. Του απενεμήθη από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό.
– Τιμητική πλακέτα της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Του απενεμήθη το 2006 από την ΑΛΕΦ για τη συνολική του προσφορά στη διάδοση της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: https://www.oanagnostis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου