Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

«Πίσω απ’ τη βιτρίνα»

 Λένα Τερκεσίδου - Εκδ. ΩΚΕΑΝΟΣ

«…Όταν μπήκε στο σπίτι της και κοίταξε το είδωλό της στον καθρέφτη, το πρόσωπο που αντίκρισε της θύμισε το κορίτσι που ήταν κάποτε, με τα ροδοκόκκινα μάγουλα και το αστραφτερό βλέμμα, που ξεχείλιζε από ζωντάνια κι ευτυχία…

Ένιωθε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που της συνέβαιναν, αλλά και απελπισία. Σαν να ταξίδευε πάνω σε ένα πυκνό λευκό σύννεφο και στο παραμικρό στραβοπάτημα κινδύνευε να γκρεμιστεί. Ήταν εγκλωβισμένη σε μια λαίλαπα συναισθημάτων που δεν είχε τη δύναμη να αντιμετωπίσει. Βρισκόταν σε αδιέξοδο… Οι ενοχές που είχε προσπαθήσει να απωθήσει από το νου της, επανέρχονταν κάθε τόσο και τη βασάνιζαν. Θα άντεχε άραγε να κάνει το άλμα του θανάτου;»

 Η πτώση ενός μεταγωγικού αεροπλάνου Noratlas τον Ιούλιο του 1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο στάθηκε αφορμή για να γράψει το μυθιστόρημα αυτό η Λένα Τερκεσίδου, σημαντική συγγραφέας της νεότερης γενιάς. Ιδιαίτερα η συνάντησή της με τον μοναδικό επιζώντα από τους μεταβαίνοντες στην Κύπρο Έλληνες καταδρομείς και οι μετέπειτα τραγικές επιπτώσεις από την πτώση του χωρίς αλεξίπτωτο υπήρξαν δυνατή έμπνευση για την αποτύπωση στο βιβλίο όλων των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή του Θεόφιλου και της Δάφνης, των δύο κεντρικών ηρώων.

Μέσα από την ιστορία των δύο  νέων που γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι γενεθλίων το 1973 έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ζήσουμε «μαζί τους» -σαν σε κινηματογραφική ταινία- σημαντικά ιστορικά γεγονότα της ταραγμένης δεκαετίας του 70, αλλά και κάθε είδους κοινωνικές συμπεριφορές και προκαταλήψεις της εποχής. Ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται όχι με την ψυχρή  ματιά ενός  ιστορικού, αλλά με τη συναισθηματική προσέγγιση του λογοτέχνη, προσέγγιση που συνδέει τα γεγονότα με την τραγικότητα που ζει ο Θεόφιλος και μαζί του η Δάφνη που καλείται να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το δικό της Γολγοθά στο πλάι του αγαπημένου της ή μια ήρεμη, ευτυχισμένη ζωή μακριά του. «Η ζωή έχει όχι μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα», όμως για κείνη φαίνεται πως απομένουν μόνο υποχρεώσεις. Ή μήπως όχι; Στο ερώτημα αυτό απάντηση καλούνται να δώσουν οι αναγνώστες που θα παρακολουθήσουν «από κοντά» την πορεία της Δάφνης προς ένα Γολγοθά χωρίς διαφαινόμενη ανάσταση…

Με ρέουσα, απλή, στρωτή αφήγηση το μυθιστόρημα της Λένας Τερκεσίδου «Πίσω απ’ τη βιτρίνα» κυλάει αβίαστα παρασέρνοντας τον αναγνώστη σε μια «από κοινού» και εκ των έσω θέαση και «βίωση»  της εξέλιξης της ιστορίας στενά δεμένης με τη σύγχρονη πολιτική –και όχι μόνο- ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.

 ΠΗΓΗ: Εφημ. «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου