Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Διεθνές βραβείο Booker 2023

Νικητής ο Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ

 


Το βιβλίο του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, «Time Shelter» (στα ελληνικά «Χρονοκαταφύγιο», μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδόσεις Ίκαρος) έγινε το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στη βουλγαρική γλώσσα και κέρδισε το διεθνές βραβείο Booker.

Η πρόεδρος των κριτών, Λεϊλά Σλιμάνι χαρακτήρισε το Time Shelter ως «ένα λαμπρό μυθιστόρημα γεμάτο ειρωνεία και μελαγχολία» προσθέτοντας πως «είναι ένα πολύ βαθύ έργο που πραγματεύεται ένα σύγχρονο αλλά και φιλοσοφικό ερώτημα: τι μας συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις μας εξαφανίζονται;». 

Το έπαθλο των 50.000 λιρών, το οποίο μοιράζεται ο συγγραφέας και ο μεταφραστής, απονέμεται κάθε χρόνο για ένα μυθιστόρημα ή μια συλλογή διηγημάτων σε οποιαδήποτε γλώσσα που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία.

Το «Time Shelter» είναι το τέταρτο βιβλίο του Γκοσποντίνοφ που μεταφράζεται στα αγγλικά. Αφορά το άνοιγμα μιας «κλινικής για το παρελθόν» που προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ: κάθε όροφος αναπαράγει μια δεκαετία με κάθε λεπτομέρεια, από έπιπλα, τσιγάρα και ποτά της εποχής μέχρι εφημερίδες που καλύπτουν κάθε μέρα της δεκαετίας.

Καθώς διαδίδεται η φήμη της κλινικής, υγιείς άνθρωποι αρχίζουν να καταφθάνουν σε αυτή για να ξεφύγουν από «τη φρίκη της σύγχρονης ζωής».

«Είναι επίσης ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για την Ευρώπη, μια ήπειρο που έχει ανάγκη από ένα μέλλον, όπου το παρελθόν επανεφευρίσκεται και η νοσταλγία είναι δηλητήριο», συνέχισε η Σλιμάνι. «Μας προσφέρει μια προοπτική για τη μοίρα χωρών όπως η Βουλγαρία, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιδεολογικής σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και του κομμουνιστικού κόσμου».

ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου